inzetten op #veiligwinkelen


Tussenkomst gemeenteraad 4/5

Goedenavond voorzitter, collega’s,

Graag willen wij met de sp.a-fractie aansluiten bij dit punt.

Verschillende van de vermelde maatregelen zijn gericht op het ondersteunen van de middenstand en dat is goed ook. Jong en oud, iedereen die in onze stad leeft, woont en werkt heeft alle belang bij een zo uitgebreid mogelijk aanbod aan horeca, kleine en grotere handelszaken. Deze sector heeft het al vele jaren niet gemakkelijk, we moeten deze dus maximaal ondersteunen.

De voorbije dagen en weken heb ik - en jullie ongetwijfeld ook - op de sociale media zeer veel reacties gelezen. Reacties van mensen die ongerust of zelfs bang zijn. Soms ook negatieve ervaringen maar nog veel meer positieve reacties over de inspanningen die de middenstand die mocht openen levert in deze moeilijke tijden.

Vanaf 11 mei zullen alle handelszaken, klein en groot, weer volop kunnen hernemen. Niet dat iedereen op 11 mei moet gaan shoppen, integendeel. Maar als de mensen na 11 mei thuis blijven, niet gaan winkelen of toch vooral online kopen, omdat zij ongerust of bang zijn, zou dat geen goede zaak zijn.

We denken dat wij als stad Torhout, naast de aanpassingen in allerlei reglementen, in deze ook een positieve rol kunnen opnemen: onze kleinhandelaars maximaal ondersteunen in het veilig winkelen.

We zien bijvoorbeeld nu al dat er soms op de grond wachtlijnen worden aangebracht, soms op privaat domein, soms op publiek domein. Mensen durven elkaar niet zo snel aanspreken als iemand toch te dicht komt staan, maar als er lijnen staan is het voor iedereen duidelijk.

We denken dus dat de stad de handelszaken daarin kan faciliteren, adviseren, sensibiliseren en ondersteunen. Bijvoorbeeld door wachtlijnen te voorzien op openbaar domein. Bijvoorbeeld door grondstickers ter beschikking te stellen voor kleinhandelszaken. Of informatieposters die ze aan de deur kunnen hangen. Ook als de markt op termijn heropgestart zou worden zouden wij als stad een belangrijke facilitator kunnen zijn.

Zeer zeker gebeuren er nu al zaken, maar ik zou willen vragen dat de stad samen met de politie, de lokale ambtenaar economie, de preventieadviseur en eventueel andere betrokkenen kijkt hoe zij maximaal kunnen ondersteunen. En daar misschien ook ruchtbaarheid aan geven. Zodat de mensen gerust zijn, durven buitenkomen omdat Torhout de naam heeft van een "veilige winkelstad"!

Ook op dit vlak kunnen wij in deze tijden "samen sterk" zijn.