Schriftelijke vraag: betere opvolging verplichte heraanplant van bomen na kapvergunning

In het verleden werd te vaak bij de aanvraag tot het kappen van bomen, geen verplichting tot heraanplanten opgelegd. In 2015 en 2016 werd gemiddeld slechts in 1 op de 4 gevallen de verplichting tot heraanplanten opgelegd. En als er een verplichting is, wordt er daarop tot op heden niet gecontroleerdDat is de conclusie van het antwoord op mijn schriftelijke vraag aan het college van burgemeester en schepenen. 

De stad belooft beterschap wat de opvolging betreft. Op heden zouden er ook al meer verplichtingen tot heraanplant opgelegd worden bij kapvergunningen. 

Geldwaarborg als garantie
Mijn suggestie om een geldwaarborg op te leggen bij heraanplant, zou de stad in de toekomst als verplichting willen invoeren. De aanvrager van een kapvergunning krijgt dan zijn geld pas terug op het moment dat hij bewijst dat de heraanplant is gebeurd. Zo kan de stad met een minimum aan rompslomp de heraanplant verzekeren en opvolgen. 

Overlast straatbomen
Ook voor straatbomen, waar er in sommige wijken hinder is -omdat in het verleden een verkeerd type bomen werd gekozen (te groot of opstekende wortels)- komt er deze bestuursperiode een bomenbeheerplan in samenwerking met een expert. 

Ik kijk alvast uit naar de vorderingen in deze en zal deze graag opvolgen. Hier onder vindt u mijn vraag en het antwoord. 

Bij verdere of andere vragen, aarzel niet om mij te contacteren! 

---

Schriftelijke vraag,

Geachte schepen,

Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning komt het frequent voor dat het schepencollege voorwaarden oplegt aan de aanvrager.
In deze schriftelijke vraag wil ik graag focussen op
1° private kapvergunningen met de verplichting tot het heraanplanten van bomen (al dan niet op openbaar domein)
2° vergunningen waarbij als voorwaarde het aanplanten van een groenscherm wordt opgelegd

Uit een studie van het departement Omgeving Vlaanderen uit 2017 komt naar voor dat de voorwaarden die door overheden worden opgelegd te vaak niet worden nageleefd. En er te vaak amper controle of handhaving is van opgelegde maatregelen.

“Een minderheid van gemeenten blijkt over een effectief controlesysteem te beschikken. Dit blijkt te variëren van een controle die steekproefgewijs plaatsvindt, tot een effectieve controle op de naleving van iedere vergunning (absolute minderheid). Als verklaring voor het gebrek aan controle wordt geregeld gewezen op een tekort aan tijd en beschikbare middelen om een effectief handhavingsbeleid te voeren.” 

1
Graag verneem ik wat de situatie is in Torhout, wat het beleid is tot op heden en of het college maatregelen wil overwegen om dit beleid te optimaliseren.
a) In hoeveel vergunningen afgeleverd in de kalenderjaren 2015 en 2016 werd één van deze voorwaarden of beide opgelegd? Over het heraanplanten van hoeveel bomen en het aanplanten van hoeveel groenschermen gaat dit concreet voor deze 2 jaar?
b) In hoeveel van deze dossiers werd in 2015, 2016, 2017 of 2018 een overtreding van de voorwaarden vastgesteld en werd er vanuit de stad naar de vergunningsaanvrager formeel actie ondernomen?
c) Wordt de naleving van bovengenoemde voorwaarden op heden systematisch gecontroleerd en hoe gebeurt deze controle?
d) Overweegt u -zo nodig- bepaalde maatregelen om de naleving van deze voorwaarden te optimaliseren zoals:
- de organisatie van een systematische controle zo dit op heden nog niet het

geval 
- het opleggen van een verplichting aan de vergunningsaanvrager om het bewijs van de naleving aan te leveren bvb. door middel van fotomateriaal of op een andere wijze
- het opleggen van het stellen van een waarborg die teruggestort wordt bij het verstrekken van bewijs van naleving van de voorwaarde zoals dit bvb. wordt gehanteerd door de gemeente Gingelom;
-  ...

2.
Wat ‘publieke’ bomen op het openbaar domein betreft verneem ik tenslotte graag of er een visie en/of een concrete planning is wat betreft het vervangen van deze bomen. Niet alle types bomen die (lang geleden) in wijken werden aangeplant bleken geschikt als straatbomen, omdat ze te groot uitgroeien, omdat ze veel onderhoud behoeven waar de stad niet altijd tijdig aan toekomt, omdat wortels opsteken, omdat ze doorgang belemmeren, enzovoort.
Zo ja, in welke straten/wijken wordt vervanging opportuun geacht en voor welke wijken wordt dit nog voorzien in de huidige bestuursperiode? Zo neen, acht u het opportuun een visie/plan op te maken?

Dank bij voorbaat,

Nick Mouton, gemeenteraadslid Torhout (sp.a)
---
Antwoord College van Burgemeester en Schepenen:

Als bijlage vindt u een overzicht van de aanvragen in 2015 en 2016 met betrekking tot rooien van bomen en landbouwbedrijven waar een voorwaarde werd opgenomen voor het aanplanten van een groenscherm.
Dit lijstje is hoogstwaarschijnlijk onvolledig. We hebben enkel op titel van de aanvraag kunnen zoeken, waardoor er wellicht bepaalde dossiers door de mazen van het net zijn geglipt. Soms worden er ook andere dossiers bomen gerooid of groenschermen voorzien.

Er werden geen overtredingen vastgesteld. Op heden is er geen standaard controlemechanisme aanwezig. Indien er klachten komen, wordt er steeds gecontroleerd.

In het kader van de opmaak van het meerjarenplan is er een voorstel om een controlesysteem op poten te zetten. Hierbij denken we aan een stedenbouwkundige verordening inzake groenschermen, gekoppeld aan een waarborg voor de heraanplant van bomen.
Deze waarborg zou worden vrijgegeven op het moment dat het groenscherm of boom / bomen zijn aangeplant.

Bij het rooien van bomen wordt altijd uitgegaan van het standpunt: 1 boom rooien, is 1 boom heraanplanten. In samenwerking met de milieuraad werd in 2015 er een stappenplan uitgewerkt over hoe we te werk gaan bij de aanvraag van een kapvergunning. Kort komt het erop neer dat er altijd een plaatsbezoek gebeurt en advies wordt gegeven door de deskundige groen.
Bomen in openbaar domein worden enkel gerooid bij gevaar. Indien er bomen moeten worden gerooid naar aanleiding van een project wordt dit in het geheel van het project meegenomen.

Ten opzichte van de periode die u bevraagt, wordt er tegenwoordig bij kapvergunningen waar mogelijk een heraanplant opgelegd.

De voorbije legislatuur werden alle straatbomen geïnventariseerd. Plaatsen waar boomwortels opsteken werden mee opgenomen. Deze werden en worden systematisch aangepakt volgens een prioriteitenlijst.
Deze legislatuur voorzien we de opmaak van een bomenbeheerplan in samenwerking met een extern expert.