Schriftelijke vraag: draagvlak en dierenwelzijn Paardenmarkt


Aanleiding: tropische editie 2018
Geachte schepen,
De Torhoutse paardenmarkt is een stukje van het historisch DNA van onze stad, een prachtig evenement dat teruggaat op een eeuwenoude traditie die in 1977 opnieuw tot leven werd gewekt. Het is voor Torhout een echte hoogdag waarbij niet alleen de eigen inwoners maar ook gezinnen uit de ruime omgeving graag in onze stad vertoeven. Ook wij met de kinderen zijn er elk jaar weer graag bij.
Vorig jaar kwam de paardenmarkt jammer genoeg in een negatieve proteststorm terecht. Het evenement viel samen met een tropische dag. Veel dieren, zowel paarden als kleinvee, stond urenlang stil op een verharde ondergrond in een felle zon en een loodzware hitte voor mens en dier. Beelden die verspreid werden van de paarden in de blakende zon leidden tot heel negatieve reacties. Een aanklacht van een bezorgde inwoner over het gebrek aan beschutting tegen de zon en -zo stelde zij- ook een gebrek aan water werd op Facebook meer dan 4.200 keer gedeeld.
Het was zeker geen algemeen gegeven. Veel houders en handelaars, zo zagen wij zelf, gingen regelmatig rond bij de dieren met een emmer water. Door schaduwval in smallere straten zoals de Fraeysstraat en via tentjes van vooruitziende deelnemers zoals op de Burg werd het voor sommige dieren ook comfortabeler gemaakt. Toch was het ook zo dat er voor sommige dieren, zoals op de markt, absoluut geen beschutting was voorzien. Tenzij ik me vergis stonden de dieren in de Hofstraat dan net aan de verkeerde kant van de straat om van de schaduw te kunnen genieten.
Graag verneem ik welke maatregelen er voor de komende editie voor gezorgd zal worden dat, als dit evenement toevallig opnieuw samenvalt met een Zuiderse dag, of zelfs in het algemeen, de dieren het maximale comfort krijgen, door beschutting, beweging, …
Dit door ingrepen, reorganisaties vanuit de stad wat locaties betreft, eventueel nog extra waterpunten bovenop diegene die al de voorbije jaren werden voorzien, en eventueel andere maatregelen.
Alsook door maatregelen die opgelegd worden aan de handelaars, (kleinvee)verenigingen, wat extra beschutting betreft, het voorzien van permanente toegang tot water, enzovoort. Het organiserend comité zal hier ongetwijfeld ook zijn rol in kunnen spelen en meedenken over nuttige en nodige maatregelen.
Ik kijk alvast uit naar uw antwoord en eventuele samenhangende beleidsmaatregelen zodat de Torhoutse paardenmarkt de komende jaren als een mooi en waardevol evenement verder kan leven.
Dank bij voorbaat,
Nick Mouton, gemeenteraadslid Torhout (sp.a)
--
Antwoord dd 4/6/2019
Geachte heer Mouton

Beste Nick

Naar aanleiding van uw vraag rond de paardenmarkt geven we u graag nog onderstaande informatie mee.

Het Lokaal Bestuur Torhout zat, na de snikhete editie van 2018, samen met Gaia om de paardenmarkt volledig door te lichten en te evalueren op vlak van dierenwelzijn. Een van de vragen hierbij was welke maatregelen er kunnen worden genomen als het warme weer zich zou herhalen.

Uit dit overleg bleek dat de paardenmarkt op vlak van dierenwelzijn goed scoort op enkele uitzonderingen na bij de handelaars (niet bij de stamboeken).  

Op basis van deze evaluatie maakten de interne diensten samen met de twee bevoegde schepenen een reglement op. Dit werd maandag laatst in de gemeenteraad unaniem goedgekeurd. Voornaamste maatregelen zijn schaduw voorzien voor de schapen en geiten, schaafsel voor de handelsmarkt om de warmte van het wegdek tegen te gaan en de beslissing ten allen tijde de paardenhandelaars naar huis te kunnen sturen bij te hoge temperaturen.

--

Aanvulling: naast de in het antwoord vermelde regelingen is er ook nog een regeling voorzien waarbij vrijwilligers water zullen kunnen geven aan de dieren en een dierenarts wordt betrokken bij de eventuele beslissing om de paardenmarkt te beëindigen bij extreme weersomstandigheden.

Nuttige links:

verslag gemeenteraad 27/5/2019 waarop het reglement werd goedgekeurd
https://www.torhout.be/agendaplusnotulen/detail/63/gemeenteraad-27-mei-2019
(het verslag wordt hier gepubliceerd na goedkeuring in de volgende gemeenteraad op 17/6)