Nieuw engagement - raadslid BCSD



Vanavond was het zover! Ik mocht de eed afleggen als raadslid van het bijzonder comité voor de sociale dienst. Dankzij jullie steun en stem!

De komende 6 jaar zal de sp.a in Torhout -mede door het coalitieakkoord met de CD&V- dus 3 gemeenteraadsleden tellen, waarvan 1 schepen, en daarnaast 2 leden in het bijzonder comité voor de sociale dienst.

Wat houdt dit bijzonder comité nu in?

Het bijzonder comité is verantwoordelijk om beslissingen te nemen over individuele steun aan personen en gezinnen (toekenning, terugvordering, herziening en schorsing) in het kader van het maatschappelijk welzijn. Dit betreft dus voornamelijk mensen die financiële (en mogelijk ook andere) problemen ondervinden. Het is ook mogelijk dat de voorzitter van het bijzonder comité wegens de hoogdringendheid van de vraag niet kan wachten tot de volgende vergadering van het bijzonder comité. In dat geval moet de beslissing op de eerstvolgende manier bekrachtigd worden (of niet).

Daarnaast kan het bijzonder comité ook niet-bindende adviezen geven. Dit zal dan normaalgezien voornamelijk omtrent het sociaal beleid van de stad Torhout zijn. Want de beste manier om te vermijden dat er individuele steun toegekend moet worden, is natuurlijk een stevig en sterk beleid dat voorkomt dat het zover komt. Dit kan op allerlei vlakken: sociaal woonbeleid, degelijke huisvesting, redelijke tarieven voor (stads)diensten zoals onder meer buitenschoolse opvang, vakantiekampen, voldoende kansen creëren op allerlei vlakken zoals werk, enzovoort.

Een grote wijziging ten opzichte van de voorbije bestuursperiode is dat de OCMW-raad dezelfde samenstelling heeft als de gemeenteraad. Door die inkanteling worden de beslissingen over het sociaal beleid nu niet meer genomen door een afzonderlijke raad en verliest de vroegere OCMW-voorzitter een stuk van zijn autonomie. Sp.a was geen voorstander van deze inkanteling want het sociaal beleid zal nu veel sneller in concurrentie treden met andere bevoegdheidsdomeinen zoals sport, cultuur, wegenwerken, infrastructuur, ... Het risico is dus dat het sociaal beleid erop achteruit zal gaan. Dit is geen automatisme, maar de kans is wel groter zeker als er meerderheden zijn voor wie het sociaal beleid geen prioriteit is. Nu, de sp.a zal hier ongetwijfeld maximaal op toezien.

Met veel enthousiasme kijk ik alvast uit naar de eerste echte vergadering op 21 februari ...


De gemeenteraad telt in Torhout 27 gemeenteraadsleden. Het bijzonder comité telt 8 raadsleden en een voorzitter uit het college van burgemeester en schepenen. Voor sp.a zetelt Paul Dieryckx als schepen en Ine Debruyne en Martine Vanwalleghem als gemeenteraadsleden. In het bijzonder comité zijn dat Vanessa Jodts en mezelf.

Bij vragen, suggesties of bemerkingen, aarzel niet om ons te contacteren.