Interview met jongerenkandidaat Tijs Deheegher

We zitten in de fase dat de kandidaten beetje per beetje bekend gemaakt worden.

Het einde van een zeer intensief traject waarbij we mensen met allerlei achtergronden, van allerlei leeftijden, ... aangesproken hebben om tot een sterke en diverse lijst te komen die haar mannetje/vrouwtje kan staan bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Eén doel: u als inwoner van Torhout overtuigen dat sp.a de juiste kandidaten heeft en de juiste inhoudelijke accenten legt en dus uw stem verdient in oktober.

Tijs Deheegher was daarbij al zeker een aangename kennismaking met het jong en enthousiast talent en engagement in Torhout. Welkom erbij Tijs!


Tijs Deheegher (24) uit de Klaproosstraat op 't Rozeveld zou ook wel willen winnen, maar met een andere partij: sp.a. Hij is bondsleider van de jeugdbeweging KSA 's Gravenwinkel, is actief in de koepel KSA Noorzeegouw en maakt deel uit van het bestuur van de stedelijke jeugdraad. Hij oefent ook een job in het jeugdwerk uit. Hij is coördinator van het Plokkersheem in Watou, waar jeugdbewegingen op kamp of weekend kunnen komen.

"Ik ben het socialistisch gedachtengoed genegen", zegt hij. "Op Facebook heb ik aan een jongerenenquête van de plaatselijke sp.a deelgenomen en zo'n anderhalve maand geleden kreeg ik de vraag van Nick Mouton, die derde op de sp.a-lijst staat, of ik het zou zien zitten om kandidaat te zijn in oktober. Eerst heb ik dat verzoek afgewimpeld, maar toen ik vertrouwelijk het inhoudelijke verkiezingsprogramma van de partij kreeg toegestuurd, ben ik overstag gegaan. Ik kon me in heel wat punten terugvinden. Ik heb nog even bedenktijd gevraagd, maar na een gesprek met de sp.a-kopstukken Paul Dieryckx, Ine Debruyne en Nick Mouton heb ik ja gezegd. Natuurlijk heb ik eerst even afgetoetst of mijn ouders me in mijn keuze konden volgen. En of mijn vriendin Ans Van De Kerckhove dat wel zag zitten. En wat bleek? Iedereen gaf quasi direct groen licht."

"Ik heb al sinds mijn 15 à 16 jaar een grote politieke interesse. Ik volg ook de internationale politiek. Het jeugdwerk heeft die interesse nog aangewakkerd, zeker op lokaal vlak. Er wordt in Torhout wel een en ander voor de jeugd georganiseerd, maar het kan altijd beter. We moeten oppassen dat we niet blijven steken in het vertrouwde en het traditionele."

"Of mijn deelname aan de verkiezingen me nerveus maakt? Laat ons zeggen dat het me een gezonde vorm van stress geeft. Ik ben pas sinds enkele weken sp.a-kandidaat en dus blijven er nog veel vraagtekens. Het valt bovendien moeilijk te voorspellen hoe het zal lopen. Ik ben van plan om een originele campagne te voeren ook via de sociale media. Maar de actieve politiek is volstrekt nieuw voor mij. Sowieso voel ik me gesterkt door de ervaring van de lokale sp.a-top. We zullen wel zien waar ik uitkom. De reacties van mijn vrienden zijn overwegend positief. Ze zijn blij dat ik mijn nek uitsteek en me wil inzetten voor het lokale jeugdbeleid."