Adviesraad personen met een beperking Torhout bestaat 10 jaar

Vanavond vond een vergadering plaats van de adviesraad voor personen met een beperking met een feestelijk tintje. 10 jaar geleden werd de adviesraad opgericht. Voorzitter sinds het begin is Sandra Bonte. Zij werd dan ook van harte bedankt door bevoegd schepen Annick Vanderspurt voor haar inzet. De adviesraad, een vijftiental personen, is een mix van personen met een beperking zelf, ouders van kinderen met een beperking, medewerkers van verenigingen voor personen met een beperking en afgevaardigden vanwege de politieke partijen. Zo maak ik sinds ruim twee jaar ook deel uit van de raad om bescheiden vanuit mijn ervaring mee te werken en mee te denken. Want uiteraard is de adviesraad er in eerste plaats voor en door de mensen die ervaringsdeskundige zijn.

Doel van de adviesraad is om de politiek maar ook
de verenigingen ertoe te bewegen meer aandacht te hebben voor de mensen met een beperking en hun terechte verwachtingen. De adviesraad kan advies geven op vraag van de politiek. Zo werd in deze vergadering gevraagd of het Stadspark als een goed alternatief gezien wordt voor Parkies,werd de voorzitter ook betrokken bij de stadskernvernieuwing en de aandacht voor toegankelijkheid, enzovoort. Daarnaast kan de raad ook adviezen uitbrengen op eigen initiatief. Zo werkt de adviesraad een checklist uit om organisatoren van evenementen bewust te maken van belangrijke aanpassingen voor mensen met een beperking. Ook kan de adviesraad eigen initiatieven opzetten, zoals de opleidingen die georganiseerd zullen worden voor leiders van jeugdbewegingen rond kinderen met autisme.

Een zinvolle adviesraad dus waar mensen met een beperking actief kunnen meedenken en meewerken.

Neem bij interesse zeker contact op met de voorzitster Sandra Bonte (bontesandra@telenet.be) of Lies Bruynooghe (lies.bruynooghe@torhout.be), maatschappelijk assistente van het OCMW en secretaris van de adviesraad.