Opinie: tijd voor een lokale sociale taxshift

In de gemeenteraad van 18 december vroeg fractieleider Paul Dieryckx namens de fractie sp.a/groen om de twee grootste lokale belastingen voor de Torhoutenaren te wijzigen: de inkomsten uit de onroerende voorheffing verhogen en de inkomsten uit de personenbelastingen verlagen. Uit beide belastingen haalt de stad Torhout nu iets meer dan 6 miljoen euro per jaar, tezamen circa 12,3 miljoen.

De inspiratie voor dit punt haalde ik uit mijn politieke ervaring in Lovendegem waar we tot voor 4 jaar woonden. Ook daar werden de belastingen enkele jaren geleden gewijzigd volgens hetzelfde stramien. Het is perfect mogelijk om ervoor te zorgen dat Torhout hierdoor geen inkomsten derft, en het voor een gemiddeld gezin met één woning zowat op hetzelfde neerkomt, maar er een sociale taxshift is ten voordele van die groep inwoners die het financieel moeilijker hebben.

Voor de Torhoutenaren die het minder breed hebben heeft een lagere belastingen op hun inkomsten (de personenbelasting) een directe impact. Zij betalen op die manier minder. Anderzijds zullen minder onder hen getroffen worden door de verhoging van de onroerende voorheffing. Want het is die groep die vaak niet over een eigen woning beschikt.

Kapitaalkrachtige inwoners met verschillende woningen (in Torhout zijn er zelfs met meer dan 100 woningen) dragen zo wel meer bij tot de gemeentelijke inkomsten. Nu draagt die kapitaalkrachtige groep amper bij aan de inkomsten uit de personenbelastingen gezien de inkomsten die zij verkrijgen uit huurgelden vaak in vennootschappen belanden en de gemeente daarop geen belastingen kan heffen.

Hopelijk gaat dit idee op termijn leven ...

De tussenkomst van Paul Dieryckx in de gemeenteraad lees je hier.