Standpunt: laat gebouw belastingen Torhout niet verkommeren ...

In de Weekbode lezen we dat de laatste personeelsleden van de belastingen op de Burg vanaf 1 oktober 2017 verhuizen naar Brugge. De evolutie om vooral vanuit kostenefficiëntie (gebouwenbeheer) alles meer en meer te centraliseren zet zich verder door. Ook al kan je er vragen bij stellen. Op het vlak van mobiliteit  alsook wat de werknemerstevredenheid betreft houdt het geen verbetering in. De spits in en rond Brugge is nu al geen lachertje. Daar zullen nog enkele duizenden ritten per jaar bijkomen van burgers alsook van werknemers. Bovendien kijken die laatsten wellicht nog eens aan tegen extra tijd onderweg van en naar het werk.

Niet alleen voor de mobiliteit en de werknemers is het een stap achteruit. Ook voor de burger is dat het geval. De weken voordat de belastingen ingediend is het een druk komen-en-gaan aan de Burg. Dat er er voor half negen 's morgens al een tiental wachtenden voor de deur is meer de regel dan de uitzondering. Op anderhalve maand tijd worden zo meer dan 4.000 mensen geholpen met het invullen van hun belastingsaangifte. Als de diensten niet langer in de Burg gevestigd zijn mag je minstens verwachten dat er zitdagen in de plaats komen. Het kan daarbij zeker geen kwaad dat het stadsbestuur bij de bevoegde minister aandringt op voldoende zitdagen. In sommige gemeenten gaat het over 1 tot 2 dagen waarop je (op afspraak) langs kan gaan, in ander gemeenten gaat het over 5 tot 6 dagen. De zitdagen zijn dus zeer ongelijk verdeeld en hierbij lijkt niet alleen de grootte van de gemeente een rol te spelen. Sowieso zullen die zitdagen de vroegere stroom wel niet kunnen opvangen en dus verlaagt de dienstverlening weer voor de burger ...

Naast het feit dat de stad dan wellicht zelf een locatie zal moeten vinden voor deze zitdagen is er natuurlijk ook nog het lot van de gebouwen aan de Burg. De federale overheid zit nog tot 2024 vast aan een huurcontract. Van verspilling gesproken ... Als ze daar echt niet onderuit komen zijn er echter voldoende lokaal nuttige bestemmingen denkbaar: van een pop-up onder welke vorm dan ook, werkruimte voor kunstenaars, repetitieruimte voor jeugdbands tot archief of opslagruimte voor socio-culturele verenigingen en ongetwijfeld zijn er nog andere nuttige bestemmingen. Alles beter dan het gebouw in het hart van de stad meer dan zes jaar leeg te laten staan ... dat zou nogal sterk indruisen tegen de promotie van Torhout als levende stad ... Ook dat kan het schepencollege dus best op tafel leggen. Als u trouwens nog mogelijkheden ziet, laat het gerust weten.