Uniek Bazaar 25, pop-up van mensen met een beperking

Met z'n allen waren we heel benieuwd toen we de bedrijvigheid zagen recht tegenover ons in de straat. Wat zou het worden? 'Bazaar 25' stond er op het raam van het pand aan de Burg dat voor het overige nog helemaal leeg oogde. Bij het langslopen kon ik het niet nalaten even aan een dame te vragen welke winkel er binnenkort geopend zou worden. Het bleek geen typische winkel te worden maar een pop-up waar cliënten van Tordale kunstwerken maken en verkopen. Wij waren alvast meteen verkocht ... wat een heerlijk initiatief!

Van 2004 tot 2015, eerst als medewerker in het Vlaams Parlement bij de commissie Welzijn en daarna als directeur van een belangenorganisatie voor mensen met een handicap, heb ik de ondersteuning, de zorg en de belangenbehartiging voor personen met een handicap van dichtbij leren kennen. Voor veel mensen die geen familieleden hebben met een beperking is dit een ongekende wereld. Maar het is een ongelooflijk boeiende wereld, een wereld in volle evolutie. Zo zijn er de voorbije jaren grote stappen gezet zowel qua integratie als qua inspraak en empowerment van mensen met een beperking.

Bazaar 25 is een mooi voorbeeld wat die integratie betreft al zal de drempel voor velen wellicht nog relatief hoog zijn. In Lovendegem, onze vorige woonplaats, was er ook een grote school en zorginstelling voor mensen met een (zware) mentale beperking. Kinderen van de basisschool keken helemaal niet vreemd op als zij door de straat wandelden. Hun reacties waren heel anders dan die van andere schoolkinderen die geconfronteerd werden met kinderen met een beperking tijdens een uitstap, schooltoneel, ... Jong en oud met een beperking waren er gewoon een onderdeel geworden van het dorpsleven en namen actief deel aan het socio-cultureel leven. Meer nog, af en toe waren er ook gezamenlijke activiteiten, voorstellingen, ... die hen nog dichter bij elkaar brachten. Altijd een uitdaging maar ongetwijfeld laat het telkens positieve sporen achter voor een hechtere, zorgzame samenleving met respect voor diversiteit.

Er zijn natuurlijk nog werkpunten. Mensen met een beperking beschikken zeker nog niet over alle rechten, de noodzakelijke ondersteuning op elk vlak (denken we maar aan bepaalde kinderen en jongeren met een beperking in het regulier onderwijs), de nodige aanpassingen (bvb. in werksituaties), een toegankelijke leefomgeving (ook in Torhout een blijvend aandachtspunt), ... maar het gaat zeker de goede richting uit.

Bazaar 25 zal minstens tot eind september deel blijven uitmaken van de Burg en is elke weekdag open uitgezonderd maandagvoormiddag en woensdagnamiddag. Ik zal er de komende verlofdagen met plezier eens binnenlopen ... en als u de komende weken in het centrum van Torhout moet zijn, bijvoorbeeld voor de markt op woensdagochtend, gaat u dan ook eens lang?