Binnenkort eerste windmolens in Torhout?

Hier onder leest u een verslag en persoonlijke bedenkingen ... Eens de fractie in deze een standpunt heeft ingenomen leest u dit op www.torhout.s-p-a.be.

Plannen voor 2 windmolens
Elicio, de onderneming die de windenergieportefeuille van Electrawinds overnam, wenst ten zuiden van het toekomstig bedrijvenpark langs de spoorweg Torhout-Lichtervelde twee windmolens te realiseren. Er werd gekozen voor windmolens van gemiddeld formaat, met een maximale hoogte van 150 meter. Alhoewel dit mogelijk was blijkt Elicio gekozen te hebben voor drie in plaats van twee windmolens. Wellicht is dit de weg van de minste weerstand gezien een derde windmolen sowieso dichterbij bewoning zou gestaan hebben en er dus een grotere impact geweest zou zijn voor de wijk De Goede Herder. 
Samen zullen de twee nieuwe turbines groene stroom opwekken voor ruim 3.700 gezinnen. Het zou de stad Torhout, die qua hernieuwbare energie geen voortrekker genoemd kan worden (al waren er al een beperkt aantal initiatieven en worden de komende jaren wel budgetten voorzien), meteen op weg zetten om haar steentje bij te dragen tot een duurzamere energievoorziening en minder CO2-uitstoot. 
Slagschaduw en geluidsoverlast
De infovergadering van Elicio was goed aangepakt. Er was veel informatie beschikbaar en enkele medewerkers van Elicio gingen graag in op vragen en bekommernissen van de omwonenden. Er is ook de mogelijkheid om thuis langs te komen om de impact te bekijken, en daar werd klaarblijkelijk ook gebruik van gemaakt. De grootste schrik is de slagschaduw en geluidsoverlast. 
Wat de slagschaduw betreft is het natuurlijk een gegeven
dat Vlaanderen volgebouwd is. Voor Torhout lijkt deze locatie alleszins één van de beste opties om zo weinig mogelijk huizen en dus gezinnen te 'treffen' met slagschaduw. Het aantal uren (volgens gegevens van het KMI van de laatste 20 jaar waar rekening gehouden wordt met bewolking alsook met de windrichting en dus de stand van de wieken) vindt u hier onder terug. Daarnaast wordt voorzien dat de windmolens stil zullen vallen als de limiet overschreven wordt (dit is maximum van 30 minuten per dag en dit voor maximaal 8 uur in totaal per jaar). Eens die 8 uur bereikt is moet de windmolen dus stilgelegd worden vanaf dat er sprake is van slagschaduw (dit komt vooral 's avonds en tijdens de winter voor als de zon laag staat). Dit zou vooral de Bollestraat betreffen. 
Als er duidelijkheid is omtrent de komst van de windmolens zullen ook de bedrijven op het toekomstig nabijgelegen bedrijventerrein maximaal rekening kunnen houden met dit gegeven als ze hun ruimtes en glaspartijen vorm geven. 
Om geluidsoverlast tegen te gaan zal het draaien van de wieken bij bepaalde weersomstandigheden 's nachts ook vertraagd worden. 
Verder verloop
Mijn persoonlijke mening: als Elicio verder maximaal rekening houdt met de bekommernissen van de omwonenden en er geen onverwachte onoverkomelijke problemen opduiken lijken de slaagkansen van dit dossier positief. Het zou ook een goede zaak zijn want Vlaanderen heeft nog een grote achterstand wat hernieuwbare energie betreft ... en we kunnen niet blijven teren op olie, steenkool en kernenergie.
Het dossier moet nog een weg afleggen maar de contouren zijn duidelijk. Het is nu aan de stad Torhout en de omwonenden om te reageren. De bouwwerken zijn ten vroegste voor 2018. Wordt ongetwijfeld vervolgd. Als onze fractie in een standpunt heeft ingenomen verneemt u dit via www.s-p-a.be/torhout.

Hier onder enkele foto's van de doorlopende infovergadering op zaterdag 17/12/2016