SP.a/Groen wil meer avondlijke openingsuren Torhoutse apotheken mogelijk maken - verslag gemeenteraad deel III

We hebben het al eerder gemeld: ’s avonds of in het weekend dringend een apotheker nodig? Sinds de invoering van de Geowacht is er na 22u nog slechts in 25% van de gevallen een Torhoutse apotheek van wacht. Hierdoor is de kans groot dat u ‘s nachts nog een lange autorit tot Zerkegem, Roeselare, Staden, Zwevezele… voor de boeg heeft om aan uw dringende medicatie te raken. Bovendien moet er dan nog eerst naar een betalend telefoonnummer (€ 1,5 per minuut) gebeld worden, om te weten te komen welke apotheek er wachtdienst heeft.

Ongehoord, aldus fractieleider Paul Dieryckx. Hij drong in het verleden dan ook al aan tot een overleg met toenmalig burgemeester Decuyper en de Torhoutse Apotheken. Dit met een brief aan de West-Vlaamse apothekersvereniging als resultaat. Recent vond opnieuw een vergadering plaats, waarin werd voorgesteld dat minstens 1 Torhoutse apotheek op weekdagen open blijft tot 21 uur en eventueel ook op donderdag- en zaterdagnamiddag. De kater kwam echter achteraf: Geowacht vzw verzet zich tegen deze regeling, ook al zijn een aantal Torhoutse apotheken hiertoe bereid. 

Op de gemeenteraad van 24 oktober nodigde Paul Dieryckx het stadsbestuur dan ook uit om mee te gaan in die strijd. Een onderhoud tussen de stad en VZW Geowacht dringt zich op. Volgens juridisch advies dat Paul Dieryckx inwon kan Geowacht dit zelfs niet verbieden.

Burgemeester Audenaert reageerde eerder gelaten op het voorstel. Hij stelde dat het voelt als vechten tegen de bierkaai. Wel is hij bereid de juridische argumentatie van sp.a/groen te bekijken. 

Wordt vervolgd ...