Beterschap in zicht voor de leegstand, 'Torhout winkelstad' en het fietspunt? Nieuws uit de gemeenteraad deel II

Hierna het vervolg van het verslag van de gemeenteraad van oktober ...

De NMBS besloot enkele maanden geleden wegens besparingen om haar dienstverlening in fietsstallingen in kleine stations stop te zetten (hulp bij fietspech, bewaking en opkuis van de fietsstallingen, …). Verschillende verenigingen drongen er bij het stadsbestuur op aan dat de stad zelf deze dienstverlening zou verderzetten. En de stad beloofde haar best te doen. Namens SP.a/Groen stelde Bertrand Vander Donckt de vraag naar de stand van zaken omtrent het fietspunt. Welke inspanningen deed de stad Torhout en was er inderdaad -zoals het gerucht de ronde ging- reeds sprake van meer vandalisme?

EHBO bij fietsproblemen
De schepen bevestigde dat de dienstverlening voorlopig wordt overgenomen door medewerkers van het OCMW. Evenwel op een lager pitje. Iedere ochtend en iedere avond gaat er iemand langs alsook op woensdagnamiddag. Op heden is er geen signaal dat er meer vandalisme zou zijn. Vandalisme volledig bannen is uiteraard niet haalbaar, vroeger gebeurde dit ook. De schepen had ook goed nieuws: binnenkort krijgt het fietspunt een soort fietsservicepaaltje. Dit paaltje met gereedschap vormt een soort EHBO bij fietsproblemen. 

Auwtch ... snijden in eigen vel
De stad onderhandelt ondertussen met de Kringwinkel mid-west om de dienstverlening in de toekomst weer uit te breiden. Een samenwerking zou welkom zijn want het OCMW van Torhout heeft zelf weinig lokale diensteneconomie-medewerkers (LDE) en zonder samenwerking zou het OCMW dit moeten stopzetten. De Vlaamse regering besliste namelijk om 'te kleine' initiatieven af te schaffen. Dit zou gevolgen hebben voor de boodschappendienst, de klusjesdienst en de koerierdienst van het OCMW. Weer zo’n ‘positieve’ maatregel van de Vlaamse regering waarbij dezelfde partijen lokaal in de brokken delen … en dan hebben we het nog niet over de grootste benadeelden: de mensen die in dit statuut actief zijn …

SP.a/Groen vraagt positieve initiatieven tegen leegstand
Namens SP.a/Groen kwam Paul Dieryckx vervolgens tussen omtrent de gekende problematiek van de leegstand. Daarbij ging hij in op de nieuwe regelgeving inzake handelshuur die kansen biedt, zeker voor starters, omdat men nu een handelshuurcontract kan aangaan van 1 jaar in plaats van meteen voor 9 jaar gebonden te zijn. Hij vroeg het stadsbestuur om deze kansen aan te grijpen en een actief beleid uit te stippelen.

Enquête rond leegstand
Schepen Dewulf beaamde dat de nieuwe wetgeving interessant is voor jonge starters. Ze verwees ook naar de starterspremie die de stad Torhout reeds invoerde. Indien een pand 1 jaar leegstaat is er een premie van maximaal 5.000 euro voor inrichtingskosten. Ook vertrok er een tweetal weken geleden een enquête aan de eigenaars van de leegstaande panden: wat prijs, welke voorzieningen, reden leegstand, … Het is duidelijk dat het stadsbestuur toch wel meer initiatief neemt nu zij al meermaals onder vuur lag van de oppositie voor een gebrek aan beleid terzake.

Wachten ... hopelijk niet op Godot ...
De stad kijkt ook na wat andere steden doen om starters te lokken. Kortrijk blijkt daarbij een goed voorbeeld maar schepen Dewulf stelt dat er voor een goed beleid te weinig personeel is. Ze rekenen op de nieuwe centrummanager om terzake initiatief te nemen. Toch bizar dat een schepencollege zo afhankelijk is van personeel want uiteraard worden de schepenen zelf ook voldoende verloond om tijd vrij te maken voor dergelijke initiatieven …

Leegstand noodzaakt paardenmiddel en geen bruistablet: SP.a/Groen wil permanente centrummanager
Zoals ik in een blog reeds opperde kan men de vraag stellen -zeker als de stad zelf aangeeft dat zij man/vrouwkracht ontbreekt voor een degelijk beleid- of een centrummanager voor slechts 2 jaar wel zo’n goed idee is. (zie daarover mijn eerdere blog). Paul Dieryckx stelde de vraag in de gemeenteraad en het schepencollege gaf zelf aan dat zij ter zake ook aan het denken zijn gezet. Zij gaven aan dat zij er zelf ook stilaan van overtuigd geraken dat dergelijke functie permanent tot de personeelsformatie moet behoren.
Als oppositiepartij draagt SP.a/Groen in dit dossier dus weer -op een positieve manier- haar steentje bij aan een beter beleid voor Torhout en de Torhoutenaar ...

De volgende gemeenteraad is op 21 november. Iedereen is er welkom om mee te luisteren. Vooraf heeft u volgende week nog deel III van het gemeenteraadsverslag tegoed omtrent een heikel dossier: de gedwongen afbouw van de apotheekwachtdienst in Torhout ...