229 overdekte fietsparkings, geen 5 maar 4 kerken tegen 2022 en ander nieuws uit de gemeenteraad

De gemeenteraad van oktober keurde heel wat openbare werken goed. Daarnaast was het vooral uitkijken naar de vragen van de oppositie die toch een aantal keren terecht de vinger op een wonde legde.

Communicatie ... maar toch niet voluit
Maar laat ons eerst stil staan bij een nieuwe functie die gecreëerd wordt door het stadsbestuur, een communicatieambtenaar. SP.A/Groen toonde zich tevreden met deze nieuwe functie. Nog bij de begrotingsbespreking eind 2015 had Paul Dieryckx op dergelijke volwaardige functie aangedrongen. 

Namens de fractie SP.a/Groen stelde hij verder de vraag of er ook sprake is van tweerichtingsverkeer: niet alleen communiceren wat de stad wil maar ook luisteren naar de burger. Volgens schepen Denolf komt deze functie daaraan tegemoet. Zo moet deze nieuwe medewerker inzetten op burgerparticipatie, vernieuwende initiatieven betrekken burger bij beleid en bevragingen naar doelgroepen.

De schepen verduidelijkte op vraag van SP.a/Groen wel dat de nieuwe medewerker geen lid wordt van het managementteam. Dit valt toch te betreuren. Als deze medewerker niet aanwezig is op het topoverleg van de administratie, dan is het ook moeilijker om zicht te krijgen op alle dossiers en tijdig de link te leggen naar communicatie met of participatie van de bevolking. Hopelijk zal de stad dit snel inzien, zoniet zal deze man of vrouw eerder een passieve dan een actieve rol kunnen spelen ...

Openbare werken en aankopen
Na dit punt passeerden een rits dossiers rond werken aan het openbaar domein en aankopen: de heraanleg rioleringen in de Zwanestraak, Markt, Hofstraat en Zuidstraat, wegenwerken Koddaardstraat/Bollestraat, de ontdubbeling van de Koebeek, ondergronds brengen van elektriciteit in de Gitsstraat, een clubhuis voor de vissers aan Groenhove (waar toch niet echt duidelijkheid kwam op de vraag of het huidige clubhuis vergund is; prijskaartje circa 45.000€), een extra danszaal in het sportcomplex, aankoop van IT-materiaal, materiaal voor De Brouckère en AED-toestellen. Een hele boterham. Voor vele openbare werken zitten we wel nog niet ver in de procedure. Het zal dus niet meteen zichtbaar zijn, uitgezonderd de ontdubbeling van de Koebeek (aanvang maart 2017).

Punt dat ik er toch even uit licht zijn de fietsoverkappingen en stallingen die men zal realiseren. Het betreft locaties aan de Mast, de sporthal, het stedelijk zwembad, de kinderboerderij, de stedelijke bib en site Ten Walle. Samen 229 fietsparkings. Een mooi dossier al vond ik de raming voor de werken aan de hoge kant: 139.000€ (dit is zo’n 600 euro per fiets). Hopelijk betreft het dan zeer degelijk materiaal dat de tand des tijds, vandalisme, … goed weerstaat. Maar dit is alleszins een positief initiatief.

Cijfers kerkfabrieken nog steeds aanleiding tot discussie
Bij de bespreking van verschillende punten omtrent het budget 2016 en 2017 van de kerkfabrieken kwam Paul Dieryckx terug op enkele punten van kritiek die hij eerder reeds uitte aangaande de financiën van de kerkfabriek (zie http://torhout.s-p-a.be/nieuws/spagroen-torhout-plaatst-vraagtekens-bij-jaarreken/). Hij stelde vast dat er in de begroting geen positieve evolutie vast te stellen was en de beloofde 10% besparing niet werd doorgetrokken in de cijfers. Jammer gezien dit toch duidelijk werd aangekaart.

Ook is er nog steeds een grote reserve die niet wordt afgebouwd. Zelfs als de stad een jaar lang niets zou bijdragen zouden de kerkfabrieken nog rondkomen. Geen idee waar dat goed voor is. Paul Dieryckx vroeg tenslotte ook wat de langetermijnvisie is van de stad Torhout, zoals de Vlaamse overheid vroeg om deze op te maken.

Schepen Joost Cuvelier antwoordde dat er overleg was met de kerkfabrieken en het centraal kerkbestuur. Een eigen visie heeft de stad blijkbaar niet maar vorige week ontving de stad blijkbaar wel een brief van het centraal kerkbestuur met hun visie. Zo zouden 5 kerken behouden blijven tot 2021. Daarna zou de Pietersgemeenschap (daar valt de kerk van Sint-Henricus buiten) van 4 naar 3 kerken evolueren. Welke kerk buiten dienst gesteld zou worden is nog niet duidelijk. Ook is niet duidelijk wanneer en of het bisdom hier ook mee akkoord gaat. Verder is er tot 2019 ook een besparing gevraagd van 10.000€ per jaar. De kerkfabrieken beloofden dat zij dit zouden realiseren maar dit is dus niet vertaald in de cijfers. 

Wordt ongetwijfeld vervolgd …


Tot zover deel I van de gemeenteraad …. Dit heeft u nog tegoed: de toekomst van het fietspunt, de stand van zaken betreffende de centrummanager, strijd tegen de afbouw van de avondlijke dienstverlening van de Torhoutse apothekers, ...