SP.a/Groen keurt jaarrekening 2015 af

Belangrijke beslissingen stonden er gisterenavond niet op de agenda van de Torhoutse gemeenteraad. Kleine in het oog springende puntjes: er wordt een budget vrijgemaakt om de luifel van het sportstadion te restaureren, er komt een beheersplan voor het oud kerkhof aan de Bruggestraat die een visie en de nodige werken uitstippelt voor de komende 20 (!) jaar, in dat beheersplan zou ook bekeken worden of er trage verbinden (voetgangers en fietsers) zouden gerealiseerd kunnen worden doorheen het domein, en tenslotte: als de brandweer moet tussenkomen zal men niet langer moeten betalen op basis van de oppervlakte van de woning maar op basis van de nodige prestaties. Dat waren zowat de interessante puntjes die ik noteerde tussen acht en negen uur. Ik begon al bijna te verlangen naar een televisie in de raadzaal om ondertussen de voetbalmatch Engeland-IJsland te kunnen volgen …

Een gewichtiger punt betrof dan toch de goedkeuring van de jaarrekening. Het blijft verbazingwekkend dat een stad als Torhout dergelijk essentieel punt afhaspelt op een gewone gemeenteraad. In veel kleinere gemeenten wordt daar een extra vergadering rond georganiseerd zodat de cijfers in detail besproken kunnen worden, zodat zaken bijgestuurd kunnen worden naar de toekomst toe, … Alle respect voor schepen Joost Cuvelier die een mooie en vlotte presentatie gaf aan de hand van een powerpoint met vele mooie diagrammen, dit zou toch degelijker aangepakt moeten worden. Nu had het meer weg van een beknopte presentatie voor nieuwe inwoners dan een grondige en kritische doorlichting van een jaarrekening in een gemeenteraad.

Een grondige analyse, constructieve voorstellen en goede praktijken kunnen ongetwijfeld nog belangrijke besparingen of efficiëntiewinsten met zich meebrengen voor de stad en de burgers. Zo zagen we dat een prijsvergelijking voor de verzekeringen (waar de SP.a vroeger op had aangedrongen) in 2015 een besparing betekent van vele tienduizenden euro’s voor de stad Torhout. En dat is maar één voorbeeld. Nu worden cijfers, uitdagingen en knelpunten wel zeer oppervlakkig overlopen en dat is toch een gemiste kans. Fractieleider Paul Dieryckx herhaalde bij het begin van de bespreking dan ook zijn eis om hier een aparte vergadering aan te besteden.

Als gemeenteraadslid kun je niet altijd goed en volledig inschatten wat achter al die cijfertjes schuil gaat. In zo'n vergadering zou dat wel uitgebreider besproken kunnen worden. En we zullen de komende jaren slimme besparingen nog goed kunnen gebruiken. Denken we maar aan de berichtgeving van gisteren waaruit bleek dat de steden en gemeenten de komende jaren nog veel middelen zullen mislopen door de tax shift. Men spreekt over gemiddeld 10% minder inkomsten uit de personenbelasting. Dat zou voor Torhout een jaarlijks inkomstenverlies betekenen van meer dan 500.000 euro. (meer dan 20 miljoen oude BEF per jaar!)

Voor dergelijke uitdagingen is de stad Torhout zeker nog niet klaar. Wel slaagde de meerderheid er met enkele kleine maatregelen in om de werkingskosten te drukken, onder meer in de verzekeringen, energiekosten (minder gasverbruik, minder elektriciteitskosten doordat de straatverlichting ’s nacht gedoofd wordt) en de kosten voor afvalverwerking. Mooi. Maar het positieve eindresultaat kwam er dan toch vooral doordat men het met minder personeel doet, doordat de dotatie aan het OCMW werd afgebouwd (een kunstgreep die men maar enkele jaren zal kunnen volhouden) en doordat veel grote investeringen (en dus ook de bijhorende leningen) worden uitgesteld. Echt duurzame maatregelen zijn dat echter niet.


Wellicht zou SP.a/Groen zich zoals de vorige jaren dan ook onthouden hebben bij de goedkeuring van de jaarrekening. Maar deze keer besloot onze fractie om de jaarrekening van 2015 niet goed te keuren. Aanleiding daarvoor: de rekeningen van de kerkfabrieken. Het is een pijnpunt waar fractieleider Paul Dieryckx al meerdere maanden mee bezig is. Op zijn vraag was er trouwens ook al een bijzondere vergadering met afgevaardigden van de gemeenteraad en de kerkfabrieken om duidelijkheid te scheppen. SP.a/Groen benadrukte nogmaals dat de kritiek zeker niet tegen een geloof, de kerk op zich of tegen kerkgangers is gericht, alle respect daarvoor, maar dat een gemeenteraad er wel op moet toezien dat een afrekening correct is. Dat de kritiek zeker niet ten onrechte was bleek trouwens uit het feit dat er zelfs even een aarzeling was bij de CD&V-meerderheid of ze de goedkeuring van de jaarrekeningen van de kerkfabrieken zouden uitstellen of niet. Maar meer daarover, alsook over de bijkomende punten en vragen van de oppositie op de gemeenteraad, in een volgende blog ...