Van een volkssenaat tot de sociale kerstmarkt Torhout

Een druk weekend zit erop. Zaterdag betekende een dagje Gent voor het nationaal congres van de SP.a. Zondag stond in het teken van de sociale kerstmarkt waar we met de kompanen van Hart boven Hard Torhout taart en cocktails verkochten voor het goede doel.

Zaterdagvoormiddag startte met een boeiende workshop rond het bevorderen van participatie. Het eerste onderwerp dat de revue passeerde was dat van kamerlid Peter Vandevelde om de verkozen Senaat om te vormen tot een gelote senaat, waar burgers dus volledig willekeurig in kunnen terechtkomen door loting. Het is eens iets anders dan win for life :-)

Op het eerste zicht lijkt het misschien een vreemd idee, maar voorbeelden in het buitenland hebben al aangetoond dat dit tot uitzonderlijke resultaten kan leiden waartoe de gewone politici en partijen soms door allerlei mechanismen niet in staat blijken te zijn. Zo kwam het in Texas, de oliestaat bij uitstek, door een burgerinitiatief tot regelgeving die deze staat tot een voorloper maakt in de Verenigde Staten op het vlak van groene energie. In Ierland zorgde een burgerinitiatief er dan weer voor dat het homohuwelijk mogelijk werd. Meer info over deze boeiende denkpiste vind je hier.

Na Peter Vanvelthoven stelden ook Sven Augusteyns (woordvoerder van Ringland), Tom Balthazar (Crowdfunding ondersteund door de stad Gent) en Mohamed Ridouani (participatie met het middenveld rond klimaatdoelstellingen) hun projecten voor.



In de namiddag werd die participatieve klemtoon ook in de praktijk omgezet. De congresteksten rond jeugdwelzijn en eerlijke belastingen die voorheen al een ronde hadden gedaan door gans Vlaanderen werden nog eens aan het oordeel en de last minute-amendementen van de leden getoetst. Het zorgde voor levendige debatten en tussenkomsten alsook verschillende aanpassingen die de teksten nog sterker en meer uitgesproken maakten. In zijn sterke slotspeech belichtte voorzitter John Crombez de actualiteit en legde daarbij twee klemtonen: efficiënte opsporingsmethoden en -structuren om terrorisme tegen te gaan gecombineerd met de nodige middelen om via een sterk lokaal beleid de samenleving hechter te maken en de oorzaken die tot radicalisering leiden aan te pakken. Zijn volledige speech leest u hier.

Na een geslaagd congres waar heel wat enthousiasme en een herwonnen zelfvertrouwen van uitstraalde was het nog even nagenieten op de receptie en dan naar huis ...

Want de volgende dag was ook druk: met Hart Boven Hard Torhout, een partijpolitiek onafhankelijke organisatie, stonden we op de sociale kerstmarkt om taart en cocktails te verkopen voor het goede doel. We bedachten een concept waarbij we de mensen vroegen om een taart te schenken, die we dan konden verkopen voor de Dokters van de Wereld.

Het resulteerde in een tentje vol met taarten, zelfs zoveel dat we er de dag nadien nog heel wat konden wegschenken aan het woonzorgcentrum Sint-Augustinus. De rekening moet nog gemaakt worden maar het betekent zeker enkele honderden euro's voor de Dokters van de Wereld. Meer info over deze vereniging en foto's van onze activiteiten vind je op de facebookpagina van Hart Boven Hard Torhout.