Stedelijke adviesraad wil meer toegankelijke evenementen voor personen met handicap

In opvolging van de vorige vergadering van de Stedelijke adviesraad voor personen met een handicap kwam vanavond Intro uitleg geven over hoe zij evenementen toegankelijk maken en over hoe wij organisatoren ertoe kunnen aanzetten of ondersteunen om de nodige aanpassingen te doen. Het werd een interessante uiteenzetting door een duidelijk gepassioneerde spreker.

Inzetten op basistoegankelijkheid
Een advies was om zeker in te zetten op de basistoegankelijkheid. Dit bestaat uit 5 elementen: een goede communicatie over wat men kan verwachten qua toegankelijkheid; een toegankelijke parking; een toegankelijke inkom; zorgen dat personen met een handicap een goed zicht hebben op het gebeuren bvb. door een voorbehouden zone en een toegankelijk sanitair. Dit is de basis en kan dan gecombineerd worden met maatregelen voor doven en blinden/slechtzienden. Eens de organisatoren hierin mee zijn kunnen ze dan ook verdere stappen zetten.

Uitlenen materiaal
Daarnaast was het ook interessant te vernemen dat naast Intro ook de provincie West-Vlaanderen over heel wat materiaal beschikt om evenementen voor personen met een beperking toegankelijker te maken zoals hellende vlakken, pictogrammen, ... Even de website van de provinciale uitleendienst gecheckt (klik hier) en ik moet zeggen: behalve de rolstoelfietsen en de (mobiele) ringleidingsystemen kon ik dit toch niet terugvinden. Dat kan zeker beter.

Toegankelijkheidslabel
Een interessant gegeven was ook dat Intro een label heeft dat wordt toegekend als men aan die basistoegankelijkheid voldoet. Als bijkomende voorwaarde wordt een overlegvergadering met Intro rond toegankelijkheid opgelegd. Dat kan een piste zijn om ook in Torhout grotere evenementen toegankelijk te maken. Wat mij betreft zou de stad Torhout dan zeker wel kunnen tussenkomen voor de beperkte kost die aan die screening door Intro is verbonden. Daarnaast zitten er ook mogelijkheden in het convenant (overeenkomst) die de stad Torhout heeft gesloten met Westkans en kan er ook nagedacht worden over het toevoegen van toegankelijkheidsvoorwaarden aan subsidiereglementen. Voldoende stof om een volgende vergadering over na te denken.

Inclusieve evenementen
In de rand van de vergadering stelde ik voor ook eens na te denken over meer inclusieve evenementen. Zo deed in Lovendegem de instelling voor personen met een verstandelijke beperking De Triangel ook mee aan bepaalde evenementen zoals Muziek, Dans en Woord voor de jeugd. Kinderen met en zonder handicap stonden zo samen op het podium wat ook een verrijkende ervaring betekende voor de kinderen zonder handicap.

Wordt vervolgd!