Gemeenteflarden: 1 miljoen minder voor OCMW en ander nieuws over de begroting 2016


De gemeenteraad van december stond traditioneel volledig in het teken van de begrotingsbespreking. Meerderheid en oppositie bogen zich over de verwachte inkomsten en uitgaven voor het kalenderjaar 2016. Een volgende blog gaat in op de toekomst van het woonzorgcentrum en de punten die in de rand aan bod kwamen …

Nieuwe belasting op ongeadresseerd drukwerk

De verschillende belastingen die de stad Torhout heft passeerden de revue. De belangrijkste tarieven (onroerende voorheffing en inkomstenbelasting) blijven behouden. Bij enkele ‘kleinere’ belastingen waren er wel verhogingen. Voor de verhoging van de belasting op sluikstorten van 35€ naar 150€ was er zelfs een unaniem akkoord van de ganse gemeenteraad. Persoonlijk fronste ik wel de wenkbrauwen bij het voornemen om een camera aan te kopen die ingeschakeld zou worden tegen het sluikstorten bij de glasbollen. Die mobiele camera zou afwisselend ingezet worden op de verschillende locaties. De afweging privacy ten opzicht van het voordeel dat dit kan opleveren op de plaats waar de camera staat (even geen plastiekzakjes en andere rommel) lijkt me niet echt in balans. Bovendien zal het prijskaartje wellicht ook niet meevallen. Kan dit echt niet op een andere manier worden voorkomen of aangepakt? 

Een belasting die mijn volledige instemming genoot was deze op niet-geadresseerd drukwerk (reclameblaadjes). Uit milieuoverwegingen, maar wellicht voornamelijk om de ophalingskost voor de vele reclamebladen die in de brievenbussen belanden en enkele dagen of weken later op het voetpad staan om afgevoerd te worden, wordt dit nu ingevoerd. Het zou met een voorzichtige schatting 100.000€ kunnen opleveren voor de stadskas.

OCMW krijgt bijna 1 miljoen minder van de stad. Sp.a/Groen maken voorbehoud.

Uit de aanpassing van de meerjarenplanning blijkt dat de CD&V-meerderheid de 3 komende jaren telkens 300.000 euro minder wil investeren in het OCMW. 

De Sp.a maakte het voorbehoud dat de besparing op het OCMW niet mag leiden tot hogere prijzen, minder dienstverlening of minder personeel. Het OCMW staat de komende jaren voor grote uitdagingen: steeds meer mensen verliezen hun werkloosheidsuitkering van de RVA en moeten naar het OCMW voor leefloon, steeds meer mensen komen financieel in de problemen
, er is meer nood aan budgetbegeleiding, er zijn de vluchtelingen die opgevangen worden, de vergrijzing loopt verder op, het ocmw krijgt steeds meer cliënten met psychosociale problemen die wegens besparingen niet meer in instellingen behandeld worden, … Er wordt 50.000€ extra geïnvesteerd in de reactivering van mensen met een leefloon (art.60). Maar ook dat is al bij al een bescheiden bedrag in deze tijden van hoge werkloosheid en zeker als we er rekening mee houden dat Torhout een opvallend hoog percentage jonge mensen met een leefloon telt.

Hopelijk onderschat de stad niet dat steeds meer mensen het moeilijk krijgen door de hoge werkloosheid (versterkt door afbouw overheidstewerkstelling en minder subsidies voor het middenveld) en door de Vlaamse en federale regering die allerlei facturen (kinderopvang, openbaar vervoer, elektriciteit, water, hoger onderwijs, …) de hoogte injaagt waardoor heel wat gezinnen het water aan de lippen krijgen ... of erger.

Het zal dan ook zaak zijn om de begroting de komende jaren tussentijds goed op te volgen en zo nodig bij te sturen …

Meer openheid rond beleid en begroting

Die openheid rond de cijfers zal dus de komende jaren nog belangrijker worden. Onze fractie hamerde er de voorbije jaren al op dat de meerderheid op dat vlak meer inspanningen diende te doen. Dit jaar resulteerde dit voor het eerst in een uitgeschreven nota bij de begroting. Het is een stap in de goede richting. 

Toch kan je je vragen stellen dat de begrotingsbespreking van een stad als Torhout amper 2 uur duurt. In Lovendegem, een gemeente met half zoveel inwoners en veel minder gemeentediensten, werd voor de begroting een extra vergadering gehouden van de commissie financiën waar nagenoeg elke uitgave (zeker de bijzondere uitgaven) wordt doorgenomen. Dit wordt nog eens herhaald bij de goedkeuring van de afrekening van het voorbije jaar. Het betekent dat er minstens driedubbel zoveel tijd gaat naar de financiën. De meerderheid kan meer uitleg geven bij haar projecten, de oppositie kan meer vragen stellen, in het algemeen belang kunnen bepaalde zaken bijgestuurd worden, … Van een stad als Torhout zou toch diezelfde transparantie en grondige bespreking verwacht mogen worden. Hopelijk gaat de CD&V-meerderheid dus verder op de ingeslagen weg.