Gemeenteflarden: winkelbeleid, leegstand en belastingontwijking


Gemeenteraad Torhout 23 november 2015: nieuws en bedenkingen


De gemeenteraad van november werd geopend met de eedaflegging van Rik Hoste als gemeenteraadslid voor de SP.a in vervanging van Danny Daman. Hilde Crevits was als voorzitter van de gemeenteraad afwezig wegens verplichtingen te Brussel.

Ook ruimte voor winkels in KMO-zone Industrielaan-Noordlaan?

Niet dat onze stad nood heeft aan een winkelstraat zoals de Brugsesteenweg in Roeselare maar Torhout is toch wel het andere extreem. Er zijn wel wat stemmen die vinden dat Torhout op het vlak van lokale economie te lang stil is blijven staan. Het aantal grotere winkels in Torhout is toch wel zeer beperkt. Ondanks het feit dat onze stad toch meer dan 20.000 inwoners telt en goed bereikbaar is moet men voor allerlei zaken toch al snel naar Roeselare of Brugge rijden. Dit gaat toch ten koste van het comfort van de inwoners (zeker diegenen voor wie een verplaatsing minder evident is) en ook de werkgelegenheid.
  Eindelijk lijkt de stad Torhout nu meer ruimte te maken voor grote handelszaken. Uit de uitleg van de schepen bij het milieueffectenrapport dat opgesteld zal worden voor de KMO-zone Industrielaan-Noordlaan bleek dat er geen milieubelastende industrie zou toegelaten worden maar er dus wel plaats zou zijn voor grootschalige detailhandel. Of dit nu de beste plaats is voor grotere winkels, zeker gezien de nabijheid van het sportcomplex, is wel de vraag. De locatie waar Infrax nu gevestigd is was bijvoorbeeld een veel betere locatie geweest.
Voor belanghebbenden die de ontwikkelingen willen opvolgen: hier vindt u meer uitleg over de procedure en de stappen inzake het milieueffectenrapport.

Leegstand tegengaan: Torhout blaast warm en koud

Over de wijziging van het gemeentelijk reglement op de leegstand werd er tamelijk lang gediscussieerd tussen meerderheid en oppositie. Je voelde duidelijk aan dat verschillende partijen, voornamelijk N-VA en Open VLD, liever niet al te hard en te snel optreden tegen leegstand. Ook de schepen verwoordde het zo en in de mededeling op de website van de stad Torhout omtrent het nieuwe reglement wordt nog eens benadrukt dat vroeger de focus te veel lag op de heffing vna de belasting.
  De reden van die koudwatervrees snap ik eerlijk gezegd niet. De leegstand in Torhout neemt steeds toe en vermindert de aantrekkelijkheid van het centrum. Misschien kan een belasting de eigenaars van leegstaande winkelpanden ertoe bewegen om de hoge huurprijzen wat te laten zakken. Ook huizen die leeg blijven staan betekent minder woningen op de huurmarkt en dus hogere prijzen. Als een woning meer dan een jaar leegstaat, zonder renovatiewerken of andere gegronde reden, mag de stad toch wel financiële prikkels geven om het vastgoed opnieuw te activeren.

Stedelijke academie voor muziek, woordkunst en dans breidt uit

Positief nieuws: het lestijdenpakket voor het schooljaar stijgt en men hoopt vanaf 1 september 2016 te starten met woordkunst en op 1 september 2017 met dans. 
  Hopelijk blijft de stedelijke academie ook investeren in de lessen die gegeven worden uit de buitenvestigingen (bijvoorbeeld in de basisscholen). Het biedt aan heel wat jongeren de mogelijkheid om na de school probleemloos ter plaatse les te volgen.

Beschamend voorbeeldje regels ontwijken …

Daarna volgde een toch ietwat beschamend agendapunt. De federale regering heeft vorig jaar beslist dat intercommunales ook belast moeten worden. Dit diende er mee voor te zorgen dat het gat in de federale begroting wat kleiner werd. Nu willen de steden en gemeenten die zo’n intercommunale besturen (in dit geval ging het over Infrax) dit als volgt oplossen: in plaats van een dividend (deelname in de winst) uit te keren aan het einde van het jaar gaat men Infrax aan de gemeenten laten betalen om werken aan de nutsvoorzieningen op het openbaar domein te 'mogen' doen. Daardoor heeft Infrax minder of geen winst (en is er niets om te belasten) en krijgen de gemeenten toch inkomsten die vergelijkbaar zijn met de vroegere dividenden.
  De steden en gemeenten zijn dus zeker niet 'heiliger dan de paus' … Daarbij zijn het dan nog vaak politici van dezelfde partijen als in de federale regering (CD&V, Open VLD en N-VA) die deze regeling (mee) goedkeuren om belasting te kunnen vermijden ...

Tot slot kwamen de eigen punten vanwege de oppositie aan de orde.

Na enkele onderhand typische welles-nietes spelletjes tussen N-VA en CD&V viel vooral de tussenkomst van fractieleider Paul Dierickx namens de fractie SP.a/Groen op. Hij zetten enkele grote vraagtekens bij de transparantie rond de financiering door de stad Torhout van de kerkfabrieken en het gebrek aan langetermijnvisie rond het gebruik van de kerkgebouwen. Meer daarover leest u op de website van SP.a Torhout. Klik hier.

De volgende gemeenteraad vindt plaats op maandag 21 december. Zoals gewoonlijk wordt dit een zware en boeiende zitting met de goedkeuring van de begroting voor het kalenderjaar 2016 …