Adviesraad personen met een handicap Torhout - aangepast vervoer - toegankelijke evenementen

Twee onderwerpen stonden centraal op de adviesraad voor personen met een handicap (24/9): de opstart van de mindermobielencentrale in Torhout en het toegankelijker maken van evenementen voor personen met een handicap.

Mindermobielencentrale
Wat de mindermobielencentrale betreft is er goed nieuws: 7 vrijwilligers hebben zich gemeld om personen met een handicap en/of een mobiliteitsbeperking te vervoeren. Het is een extra dienstverlening voor personen met een handicap en hoogbejaarden en in die zin is het ongetwijfeld een positief initiatief. Ook positief is dat er een overeenkomst is met taxistop waardoor de vrijwilligers ook verzekerd zijn.

Er zijn echter ook beperkingen. Het systeem draait op vrijwilligers dus dit betekent dat er geen zekerheid is dat er iemand gevonden zal worden voor je verplaatsing. Wel is er een backup via de sociale koerierdienst van het OCMW maar dit enkel tijdens de kantooruren. Een tweede beperking is dat het vervoer gebeurt met de eigen wagen van de vrijwilliger. Dat betekent dat het vervoer van elektrische rolstoelen of liggend vervoer niet tot de mogelijkheden behoort.

Tijdens mijn mandaat als schepen voor personen met een handicap in Lovendegem heb ik nog kunnen bekomen dat er vanuit het OCMW ook budget werd vrijgemaakt voor die moeilijke doelgroepen. Zo wordt er een tussenkomst gegeven in de kost van rolstoelgebonden vervoer en vervoer van zwaar zieken (klik hier voor het reglement). Zo kan men -mits te voldoen aan bepaalde inkomensvoorwaarden- per rit maximum 38 euro terugkrijgen met een maximum van 380 euro per jaar. Het lijkt mij een mooi initiatief dat het OCMW van Torhout ook zou kunnen overnemen. De investering is beperkt maar voor de betrokkenen kan het een groot verschil betekenen.

Meer informatie (als kandidaat-vrijwilliger of kandidaat-gebruiker) over de mindermobielencentrale van Torhout kan u bekomen via lies.bruynooghe@ocmwtorhout.be.

Toegankelijke evenementen
Na de introductie van het toegankelijkheidslabel voor handelszaken wil de adviesraad werk maken van toegankelijke evenementen. Nu zijn organisatoren vaak onvoldoende bewust van de maatregelen die zij kunnen nemen om hun evenement voor personen met een beperking toegankelijker en aangenamer te maken. Er wordt gedacht aan een checklist die samen met het veiligheidsdossier zou worden toegestuurd aan de organisatoren van grotere evenementen.

Omdat we willen vermijden dat we tot een systeem komen dat voor de organisatoren onoverzichtelijk en onwerkbaar is of tot veel administratieve rompslomp leidt zodat het gewoonweg niet wordt toegepast, is er beslist om eerst advies te vragen aan INTRO. INTRO is een organisatie die gespecialiseerd is in het toegankelijk maken van grote en kleine evenementen. Zij kunnen ongetwijfeld advies en goede voorbeelden geven zodat we het warm water niet twee keer moeten uitvinden. Wordt vervolgd ...