Rechtvaardige belastingen en het democratisch deficit


Een interessant debat was het gisterenavond in Assebroek. Twee uur lang werd het huidige belastingstelsel tegen het licht gehouden en werden gedebatteerd over hoe het rechtvaardiger kan. Want dat het onrechtvaardig is, daar kan niemand rond en bleek al snel uit enkele facts en figures van Prof. Michel Maus: ArcelorMital betaalde een paar honderd euro belastingen op meer dan 1 miljard euro winst (neen, dit is geen tikfout) ... en besloot dat jaar om in België honderden banen te schrappen. Ondertussen is algemeen geweten dat grote bedrijven en multinationals in België amper bijdragen. Iets heel anders: waar het btw-regime op levensnoodzakelijke middelen 6% is en 21% op luxegoederen, moet op medisch niet-noodzakelijke plastische chirurgie 0% BTW betaald worden. Niet echt logisch. Ook grote vermogens blijven buiten schot: om gewoonweg geen belastingen te moeten betalen op meerwaarden uit aandelen volstaat het om deze even een jaar in een vennootschap te parkeren en Franse staatsburgers die een domicilie nemen in België kunnen zo een fractie van de belasting betalen die ze in Frankrijk zouden moeten betalen op vermogenswinsten, ...

Het zijn maar enkele voorbeelden maar het rijtje was hallucinant. Alle inkomsten die de overheid misloopt moet ze natuurlijk compenseren door te schrappen in subsidies, in dienstverlening, in banen bij de overheid, ... of door hogere lasten te heffen op de gewone gezinnen. Uiteindelijk zijn de gewone gezinnen telkens weer de dupe.

Het debat kon natuurlijk niet los gezien worden van 7 oktober. Dan wordt er in Brussel betoogd tegen het huidige beleid. Niet alleen zal de huidige tax shift volgens Prof. Michel Maus onze positie in de internationale ranking amper verbeteren, bovendien werd hét moment om ook de grote vermogens correct te laten bijdragen gemist. Nochtans staat meer dan 85% van de bevolking achter zo'n belasting op grote vermogens(winsten). Christophe Quintard en Kristel Debacker van het ABVV benadrukten dan ook het belang van de betoging en het feit dat de huidige tax shift niet alleen onrechtvaardig is doordat de grote vermogens buiten schot blijven maar in tegenstelling tot wat door de regering gepretendeerd wordt ook nadelig is voor de gewone man. Enkel de alleenstaande laagverdieners gaan erop vooruit en alle andere groepen leveren in, voor sommige gepensioneerden betekent het zelfs een verlies van 500 euro per jaar. Ook voor kleine zelfstandigen zijn de maatregelen nefast. Gezien de aard van hun inkomsten heeft de tax shift geen positieve impact voor hen, integendeel.

Peter Vanvelthoven, federaal parlementslid voor SP.a en voormalig docent fiscaliteit, erkende dat de SP.a in het verleden vooral oog had voor de uitgavenzijde, waarbij ze ervoor zorgden dat aan de rechten en voorzieningen van de gewone mensen niet werd geraakt, maar er te weinig aandacht ging naar de inkomstenzijde. Jammer genoeg, toen de socialisten dit dossier in de vorige regering Di Rupo op tafel legde, blokkeerde de CD&V de stappen naar een rechtvaardiger belastingsysteem (nochtans is bij de CD&V zelfs 91% van de kiezers voorstander van een vermogensbelasting). Nu in de huidige regering zegt de CD&V wel voorstander te zijn van een belasting op grote vermogens, maar ze realiseren niets. Eerst sputterden ze nog wat tegen maar vandaag hebben ze hun verzet zelfs volledig opgegeven. Een rechtvaardige belastinghervorming kunnen we op onze buik schrijven. De SP.a wil dit dossier echter warm houden en voor de ABVV is dit ook de inzet van 7 oktober. Iedereen was het erover eens dat enkel de kracht van de bevolking ervoor kan zorgen dat er nog iets ten goede verandert. Bij deze dan ook een warme oproep voor 7 oktober!

Na een vragenronde waar ook ecofiscaliteit, belasting op consumptie, het ingewikkelde belastingsysteem waar de gewone man zijn weg niet meer in vindt, ... de revue passeerden werd het debat afgesloten. Proficiat aan Curieus Brugge en het Brugs Forum voor de sterke organisatie en een inhoudelijk zeer interessante avond.

Volgende debatafspraak: de avond van de nationale betoging om 20u in Torhout voor een uiteenzetting rond de toekomst van het OCMW en het sociaal beleid. Graag tot dan!