Open winkel weekend en middenstandsbeleid te Torhout


Van 2007 tot 2012 ontwikkelde ik als schepen van lokale economie van een kleine gemeente in het Meetjesland verschillende initiatieven om de lokale zelfstandigen te ondersteunen en beter bij het beleid te betrekken.

In 2011 werd bijvoorbeeld de waardebon voor Lovendegemse zelfstandigen gelanceerd, dat was toch enkele jaren eerder dan de Torhoutbon :-) Maar Torhout valt natuurlijk niet te vergelijken met Lovendegem. Dat de lokale handelszaken het hier echter ook niet onder de markt hebben is toch wel duidelijk: er is relatief veel leegstand, winkels worden woningen en regelmatig verdwijnt er weer een handelszaak uit de binnenstad.

Als voormalig schepen en centrumbewoner keek ik dan ook geïnteresseerd uit naar het programma van het open winkel weekend, een initiatief om de lokale middenstand in het zonnetje te zetten.

Jammer genoeg kon ik er op de modeshow, toch de klepper van het weekend, niet bij zijn. De modeshow met 20-tal deelnemende lokale zelfstandigen vond voor het eerst plaats in De Mast opdat het weer geen spelbreker zou kunnen zijn en was voor het eerst ook betalend. Van het vintage foodtruck festival konden we vandaag dan weer wel genieten ...

Een gewaagde formule toch wel om eind september in ons landje een openluchtevenement te organiseren. Bij kouder weer of met wat regen zouden de Markt en de Burg er zeer troosteloos bijgelegen hebben, maar gelukkig zat het weer heel goed mee.

Of de organisatoren, de stad Torhout, Unizo en de deelnemende handelaars, tevreden zullen zijn met de opkomst valt toch te bekijken. Het voelde niet té leeg aan maar een drukte kon het toch ook niet genoemd worden. Vraag is natuurlijk of dat realistisch is voor een kleinere winkelstad die de concurrentie dient aan te gaan met naburige steden die ook inzetten op het weekend van de Dag van de klant. De dansdemonstraties vulden het geheel wel goed aan en zorgden ervoor dat het opgekomen publiek ook entertainment had tijdens het proeven. Maar wat betekende het voor de deelnemende handelszaken die hun zaak op zondag openden? Was er voor hen voldoende return?

Of dit de formule is om extra volk naar Torhout en uiteraard de kleine zelfstandigen te lokken aan het begin van de herfst, met vaak wisselvallig weer, is toch wel de vraag. Of alle foodtrucks volgend jaar opnieuw zouden deelnemen is ook de vraag, want sommigen, zeker de eilandjes tussen de Markt en de Burg hadden het toch moeilijk om volk te lokken.

Maar diegenen die afzakten naar het centrum hebben zeker wel een aangename namiddag of vooravond gehad en er was tussen het shoppen door zeker wel iets lekkers te vinden voor ieders smaak. Benieuwd naar de evaluatie en hoe het open winkel weekend er volgend jaar uit zal zien ...