Slimme parkeerautomaten met kinderziektes

(na het verschijnen van deze blog zijn de kinderziektes aangepakt)

Als je de voorbije week rondwandelde in het centrum van Torhout dan heb je ongetwijfeld al gemerkt dat er problemen zijn met de nieuwe parkeerautomaten. De nieuwe parkeerautomaten kwamen er nadat de oude parkeerautomaten gekraakt werden en dieven er met de inhoud vandoor gingen. De oude parkeerautomaten waren niet langer veilig. Hun vervangers zien er alleszins heel anders uit. Zo is er een systeem waardoor je je nummerplaat moet ingeven om gratis te kunnen parkeren. Zo wil men verhinderen dat mensen per dag meer dan 2 keer een gratis half uur parkeren.
De nieuwe parkeerautomaten zijn ook gekoppeld aan betalen per bankkaart, sms en app. Maar jammer genoeg vertonen de parkeerautomaten dus kinderziektes.

Onduidelijke instructies
Zo zijn de instructies over hoe deze gebruikt moeten worden niet duidelijk. In het begin vraagt de automaat om munten in te voeren of de nummerplaat. Mensen snappen vaak niet dat de ingave van de nummerplaat gelinkt is aan het half uur gratis parkeren of denken dat ze ook hun nummerplaat moeten intikken als ze betalen. Je ziet de mensen dan ook vaak dralen voor de automaten, gelukkig zijn er veel behulpzame passanten. Eenmaal het duidelijk geworden is stelt er zich de volgende keer natuurlijk geen problemen meer, al waren duidelijkere instructies wel welkom geweest. (noot: ondertussen werden de instructies in de positieve zin aangepast en verduidelijkt)

Parkeerautomaten haperen
Ernstiger is dat er duidelijk ook een probleem is met de groene knop. Deze knop moet ingedrukt worden nadat men geld heeft ingeworpen of nadat men de nummerplaat heeft ingegeven om gratis te parkeren. Je ziet de mensen, en ook ikzelf, verwoed drukken op de knop, vaak zonder resultaat. Een slecht contact? Op de parkeerautomaat aan de Burg is de groene knop zelfs al beschadigd en dit na amper één week gebruik ... wellicht iemand die te verwoed op de knop drukte.

Even testen op andere parkeerautomaten toont aan dat het geen probleem is van één automaat. Het slecht contact stelt zich bij het merendeel en mogelijk zelfs alle automaten. Hopelijk kan de stad Torhout dit probleem in overleg met de leverancier van de automaten snel verhelpen. Toch opvallend dat dit probleem vooraf niet is vastgesteld. Zijn de automaten onvoldoende getest? Is Torhout de eerste stad die dit type automaten gebruikt?

Elektronisch betalen
Het is niet al kommer en kwel met de nieuwe automaten natuurlijk. De nieuwe automaten bieden ook extra betalingsmogelijkheden via sms of via een app op je smartphone als je geen kleingeld hebt. Wel oppassen, dat kan extra kosten met zich meebrengen: betalen via de app kost je ofwel een extra 30 cent per parkeerbeurt ofwel neem je een maandabonnement voor 2,50 euro.

Al bij al kunnen er toch een aantal vraagtekens geplaatst worden bij de nieuwe parkeerautomaten ... benieuwd hoeveel jaren ze in het straatbeeld te zien zullen zijn vooraleer ze zullen vervangen worden door een gebruiksvriendelijker type.