Gemeenteraad Torhout: 375 euro (?) voor bestrijding ebola en andere ditjes en datjes

Gelukkig stonden er dus nog andere punten dan de begroting op de agenda van de gemeenteraad (zie vorige blog rond die begroting). Zoniet stonden we al na ruim een half uur op straat.  Toch moet ook gezegd worden dat ook die andere punten in sneltreinvaart passeerden. 

Kleinere punten betrof het breder openstellen van het sociaal tarief (korting voor cultuur, sport, …). Meer informatie over dit sociaal tarief vind je op www.torhout.be/sociaal-tarief. Nu kunnen ook bewoners van Tordale, kinderen die in Torhout in een home verblijven of kinderen uit nieuw-samengestelde gezinnen die maar parttime in Torhout wonen van dit speciaal tarief genieten. Een ander klein punt: de goedkeuring van omgevingswerken voor nieuwe sociale woningen van De Mandel ter vervanging van de oude sociale woningen in de Lijsterstraat, Zwaluwstraat, Kanariestraat en Koekoekstraat. Dit project van de sociale huisvestingsmaatschappij staat voor zover ik na kon gaan toch al enkele jaren op de agenda, maar is nu blijkbaar nog altijd niet voorbij de ontwerpfase.

Rond de brandveiligheidsnormen voor (studenten)kamers kwam de SP.a tussen om te verzekeren dat dit reglement niet misbruikt wordt om mensen op onwaardige manier te huisvesten. Het punt over de strooiweide werd dan weer verdaagd om de mogelijkheid te onderzoeken of ook een plaatsje voorzien zou kunnen worden voor kinderen die tijdens de zwangerschap overlijden zo de ouders dit wensen.

Drie humanitaire toelagen passeerden ook de revue. In totaal ging het over zo’n 1500 euro te verdelen over drie projecten in Gaza, in Afrika (ebola) en Burundi. Gaza krijgt de helft van dat bedrag, de andere projecten één vierde. Dit gaat dus bijna over een symbolische inspanning. Ik hoopte tijdens de gemeenteraad stilletjes dat de stad Torhout toch meer inspanningen levert dan enkel dat. Initiatieven zoals de sociale kerstmarkt doen vermoeden dat er meer moet zijn, maar alvast op www.trosso.be kom je weinig meer te weten. De website van de Torhoutse raad voor ontwikkelingssamenwerking is offline. En ook elders op de website van het stad of het internet valt zeer weinig terug te vinden over de inspanningen die Torhout levert. Dat gaan we dus toch even verder onder de loep nemen …

Ook het OCMW-budget (waarover meer in mijn vorige blog rond de begroting) passeerde dus de revue. SP.a vroeg uitdrukkelijk dat de daling van de bijdrage die de stad Torhout jaarlijks geeft aan het OCMW niet tot gevolg zou hebben dat de dienstverlening van het OCMW achteruit zou gaan of dat de tarieven voor bewoners en gebruikers zouden stijgen. De meerderheid beloofde dat.

Tijdens de vragenronde viel nog volgend interessant nieuws te noteren: de meerderheid wil op vraag van SP.a-raadslid Vanessa Jodts de openingsuren van speelplein De Warande herbekijken en deze zo mogelijk uitbreiden. De cafetaria in concessie geven blijkt niet evident. Zo moet de Stad Torhout jaarlijks toch 40.000 euro investeren om de cafetaria aan de Kinderboerderij open te houden. Deze cafetaria trekt dan nog meer volk aan gezien het zich richt op jonge kinderen met hun ouders. De schepen beloofde wel zijn best te doen om de openingsuren van het speelplein zelf te verruimen. Wij stelden zelf al vast dat deze wel zeer beperkt zijn waardoor deze mooie speelzone (neem eens een kijkje op www.jeugdtorhout.be/de-warande) onderbenut blijft.

Tenslotte kwam er onverwacht ook nog goed nieuws voor de Steenstraat-Sparappelstraat. De burgemeester liet terloops tijdens de bespreking van een ander punt weten dat daar een flitspaal zou komen. Al lang zijn de omwonenden vragende partij voor meer doortastende maatregelen. De maatregelen tot nog toe ressorteerden niet het gewenste effect en enkele werden zelfs teruggedraaid. Zelf ging ik ook al polshoogte nemen en stelde vast dat er echt wel meerdere ingrepen noodzakelijk zijn. Een flitspaal lost zeker niet alles op, maar mits een verkeersdeskundige deze straat (nog) eens onder de loep neemt en nog andere begeleidende maatregelen genomen worden om de snelheid terug te dringen, betekent het een stap vooruit. Op deze weg gebeurden al meerdere ongevallen wegens overdreven snelheid. In feite is het zelfs verwonderlijk dat de schade voorlopig nog beperkt bleef. We zullen dit dossier alleszins van nabij blijven opvolgen want verkeersveiligheid is en blijft één van de basisvoorwaarden voor een stad waar het aangenaam leven is.

De volgende gemeenteraad is op 26 januari 2015 in het stadskantoor en is steeds publiek toegankelijk. Heeft u ondertussen vragen of opmerkingen? Aarzel niet om ons te contacteren!