"Waarom ging links de mist in?", debat linx+ te Gistel

Linx+, een syndicaal-culturele vereniging gelinkt aan het ABVV, organiseerde vrijdagavond een debatavond rond progressieve samenwerking. Met enkelen uit Torhout trokken we erheen en beleefden een aangename en leerrijke avond. De nieuwe afdeling van Linx+ zette meteen een sterke start neer en haalde John Crombez (sp.a), Wouter De Vriendt (Groen), Raoul Hedebouw (pvda) als panelleden en Saskia Van Nieuwenhove (spraakmakende freelance journaliste) als moderator naar Gistel. Het resultaat: een boeiende avond en een volle zaal.

De titel vat de inhoud van de avond goed samen. Er werd er vooral ingegaan op de redenen waarom het linkse verhaal onvoldoende de mensen overtuigde en welke aanpak noodzakelijk is om het politieke tij te keren. Geen debat à la 7e dag waarbij men een halve tot een volle minuut spreektijd krijgt maar twee en een half uur hoogstaand debat waar de sprekers soms 10 minuten of langer hun verhaal konden opbouwen en onderbouwen. Een verademing dus.

Progressieve frontvorming betekende voor alle partijen alleszins niet de betrachting om tot één partij te komen, wel
nadenken over verschillende mogelijkheden om onder verschillende vormen samen te werken: gezamenlijke persmededelingen op bepaalde momenten, gezamenlijke initiatieven in het de parlementen, enzovoort. Daarmee werd het debat meteen ook duidelijk begrensd. Ook werd er niet al te veel ingegaan op wie nu wat allemaal fout had gedaan de afgelopen legislaturen en 'wie de beste linkse' was maar kregen we een relatief constructief en eerder diepgaand debat, wat ook de verdienste was van de moderator die liet uitspreken en af en toe ook eigen ervaringen en inzichten toevoegde. 

Dat betekende ook niet dat iedereen elkaar de hele avond beaamde. In het verhaal van de verschillende partijen waren er duidelijk andere klemtonen. 
Wouter De Vriendt legde sterk de nadruk op de noodzaak een genuanceerd en onderbouwd verhaal te brengen naar de mensen toe zoniet dreigt men zijn geloofwaardigheid te verliezen. Het zorgde er wel voor dat hij soms nogal meeging in 'noodzakelijke' maatregelen om het begrotingstekort weg te werken. 
John Crombez legde meer de nadruk op het feit dat die maatregelen niet noodzakelijk zouden zijn, of toch minstens veel minder, indien men andere bronnen zou aanboren (de vermogenswinstbelasting) en ging als voormalig staatssecretaris van fraudebestrijding ook sterk in op de gigantische fraude. Daarmee wou hij vooral beklemtonen dat er echt wel andere manieren zijn om de staatsinkomsten te verhogen. 
Raoul Hedebouw ging dan weer vooral in op de nood aan een duidelijk alternatief. Hij stelde dat nu het neoliberale verhaal enkel wordt afgezwakt, dat we te veel ingaan op de slechte maatregelen van de rechtse regering, terwijl daar volgens hem duidelijke alternatieven tegenover gesteld dienden te worden: werken tot 58, minder lange werkweken, ... U voelt meteen aan dat dat nogal botste met het Groen panellid. Hedebouw is een goede verteller en animator maar bleef wel nogal oppervlakkig in zijn verhaal. Je voelde toch duidelijk dat de twee andere panelleden al heel wat meer jaren ervaring op de teller hebben. 

Interessant waren de bedenkingen rond het feit dat links onvoldoende een antwoord had op de schrik die mensen hebben opgelopen na de bankencrisis, dat zij onvoldoende konden laten inzien wie nu verantwoordelijk was voor de huidige situatie en de crisis, dat de burgers onvoldoende geloofden in het alternatief en de bedenking dat vooral het egoïsme van diegenen die het (iets) beter hebben en die meegingen in het verhaal van de N-VA dat zij hun levensstandaard zouden kunnen behouden als ze niet mee(r) de last zouden moeten dragen van 'diegenen die zich niet of onvoldoende inzetten' (terwijl nu ook zij geraakt worden) links parten speelde. 

Positief was dat elk panellid ook elementen zag om hoopvol te zijn, al stelden ze ook wel voorzichtig te zijn met de veronderstelling dat de mensen nu al tot inzicht zouden gekomen zijn. 

Vragen uit het publiek gingen onder meer  over de vrijhandelsakkoorden en 'wat na de betogingen'? 

Rond 23u werd het debat afgesloten. Iedereen ging met zijn eigen bedenkingen naar huis. Ik denk echter dat velen het erover eens waren dat zo'n debatformule alleszins de moeite waard was om te herhalen. In de auto terug naar Torhout werd er alleszins druk nagepraat. 

Proficiat aan de nieuwe ploeg van Linx+.