Gemeenteraad Torhout - functioneel dansen

Brandweerhervorming financiële domper
Nadat de kinderen in bed zaten nam ik vanavond een kijkje op de gemeenteraad. Hel wat minder publiek deze keer voor een agenda die ook iets minder aantrekkelijk oogde. Het zwaarste punt van de avond, namelijk het instappen in een hulpverleningszone voor de brandweer van Torhout, naderde net zijn einde. Deze hervorming die door de hogere overheid werd opgelegd biedt voor Torhout weinig tot geen voordelen en brengt heel wat extra kosten met zich mee. De kost van de brandweer voor de stadskas stijgt zo van 660.000 € in 2013 naar 790.000 € in 2015. Daar tegenover staan nog wel een beperkt aantal inkomsten maar maken het verschil niet goed. Bovendien zal Torhout in de toekomst niet meer zelfstandig kunnen beslissen over de aankoop van materieel. Het is duidelijk, niemand van de Torhoutse partijen zat op deze wijziging te wachten maar
er is geen keuze en dus stemden uiteindelijk alle partijen in met de wijziging.

Verfraaiing stationsbuurt
Het agendapunt over de riolering rond het station van Torhout opende heel wat andere discussies: over het tekort aan parking waar het oud containerpark soelaas voor zal bieden, over waar die auto's vandaan komen, Dalila benadrukte de noodzaak om de andere partners die mee moeten stappen in de hervorming van de stationsbuurt 'mee te laten dansen' of 'tegen uw gilet te trekken' zodat de beoogde aanvangsdatum van de werken (2018-2019) niet zou opschuiven, ... Die schrik zit er wel in met de besparingen van de Vlaamse regering bij De Lijn en de federale regering bij de NMBS.

Enkele budgetwijzigingen voor de verschillende kerkfabrieken stond ook op de agenda waarbij de CD&V telkens voor stemde en de oppositie zich onthield. Raadslid Billiet verwees naar het Vlaams regeerakkoord en het belang om goed overleg te hebben met de kerkfabrieken over toekomstige mogelijkheden voor (gedeeld) gebruik van de kerken voor andere gelegenheden.

Kreukelpalen, werken Oostendestraat, kunstgras, Kerstverlichting
De gemeenteraad sloot traditioneel af met de vragen van de oppositie. De fractie sp.a/groen stelde onder meer een vragen rond het behoud van het waardevolle kerkhof aan de Bruggestraat en het gebruiken van kreukelpalen voor de openbare verlichting. Deze palen kunnen mensenlevens redden en over zo'n vraag kan dan ook niet licht heengegaan worden. 

De N-VA stelde vragen o.m. over de vertraging in de werken aan de Oostendestraat. De schepen stelde gerust door te stellen dat de werken inderdaad vertraging hebben opgelopen (vooral door de administratieve mallemolen) maar dat in december en januari de rijbaan alleszins in beide richtingen geopend zal zijn. Als de winter het toelaat vangen de werken opnieuw aan in februari. 

Dezelfde partij stelde vragen rond het sportbudget die toch wel de wenkbrauwen deed fronsen. Daarbij wilde de partij onbenutte budgetten niet herbestemmen voor de zaken die in het algemeen prioritair zijn, maar specifiek voor sport. Het doet een beetje denken aan de oude werkwijze van de ministeries. Ook het idee om kunstgras (een dure langetermijnoplossing) te gebruiken om probleem op korte termijn op te lossen, lijkt financieel niet echt efficiënt.

De grappige noot van de avond kwam er met de vraag van raadslid Claus over de kerstverlichting en de vraag deze te doven wegens het mogelijk elektriciteitstekort. De burgemeester wees er fijntjes op dat de stad nu al LED-verlichting gebruikt waardoor er slechts de energie verbruikt wordt van 'twee frietpotten en een strijkijzer'. Raadslid Bruynooghe vertolkte mijn gedachten dat het nuttiger zou zijn de verlichting van openbare gebouwen (stadhuis, kerken, ...) eens te bekijken.

Volgende gemeenteraad is op maandag 24 november om 19u.