Leve de stroomonderbrekingen!

Het krijgt langzamerhand de allure van de milleniumbug. U herinnert het zich wellicht nog wel. De wereld die op 1 januari 2000 nog net niet zou vergaan omdat de computers het jaar ‘00’ niet aan zouden kunnen. De bug beheerste dagenlang het nieuws en bij velen brak het angstzweet uit als middernacht naderde. Uiteindelijk liep het af op een enorme sisser. De nieuwsankers konden op 1 januari geen enkel relevant incident aanhalen. Wat een teleurstelling!

Dagenlang beheerst het onderwerp ondertussen al journaal en kranten, de mogelijkheid dat als we een strenge winter hebben en als we de stroomproductie niet kunnen verhogen en als we het stroomverbruik niet kunnen minderen en als we geen extra stroom kunnen aankopen in het buitenland, we over enkele maanden in enkele gemeenten misschien enkele uren zonder elektriciteit zullen zitten duwde zelfs de berichtgeving over Isis, Israël en Oekraïne naar de achtergrond van het VRT-journaal. Ik keek hoofdschuddend toe …

Ondertussen heeft de elektriciteitskoorts wel al één slachtoffer gemaakt: de overheidswebsite van de dienst economie draaide volledig in de soep toen daar de kaart werd vrijgegeven met de gemeenten die al dan niet getroffen zouden worden. En zelfs dat was nieuws.

-----

Oh ja, als de stroom enkele uren uitvalt zal dit zeker een aantal ongemakken met zich meebrengen. Dat het zo ernstig zal zijn kan ik me moeilijk inbeelden. Ik denk dat de banken zich er ondertussen wel op zullen voorbereiden dat hun kluizen niet openspringen als de stroom uitvalt. Bovendien zullen we op voorhand verwittigd zijn en gezien de alertheid waarmee het ruime publiek deze bijzonder ernstige crisis volgt, zal het uiteindelijk wellicht nog een grotere storm in een glas water zijn dan de milleniumbug. Vandaag krijgen we trouwens het bericht dat het allemaal opgelost zou kunnen worden door het winteruur af te schaffen. Dan zijn we meteen ook van die jaarlijks terugkerende komkommerdiscussie af.

Maar ik ben geen voorstander van dit alles. Neen. Ik ben voorstander van een quasi totale black-out! Denk maar eens aan de mogelijke positieve effecten op korte en lange termijn? Man en vrouw (of man en man of vrouw en vrouw) die ’s avonds televisie aan het kijken zijn, zullen elkaar na de stroomonderbreking plots weer herontdekken in de sofa. Als het huis langzamerhand afkoelt en de afleiding van de televisie wegvalt kruipen ze dichter bij elkaar in de zetel of in bed. Ongetwijfeld zullen de volgende dag heel wat mannen en vrouwen goedgemutst op het werk verschijnen en tot welke boost of inspiratie kan dat niet allemaal aanleiding geven?

Bovendien hebben we 9 maanden na de stroomonderbrekingen ongetwijfeld een nieuwe babyboom die zal zorgen voor een massale instroom van nieuwe jonge arbeidskrachten rond het jaar 2045, net op het moment dat de vergrijzingskosten pieken en er dus nood is aan vele schouders om de lasten te dragen.

-----

En er vallen nog meer positieve effecten te verwachten! Op het moment van de stroomonderbrekingen in november-december 2014 zal er net politieke hóógspanning zijn. De kamikazeregeringen op Vlaams en federaal niveau zullen op dat moment hun besparingsplannen voor 2015 door het parlement rammen. Als man en vrouw zich naar een café mét stroom begeeft om zich te verwarmen en iets te drinken zullen de afbraakmaatregelen voor de gewone man ongetwijfeld hét gespreksonderwerp zijn aan de toog. Mensen zullen er zelfs verbolgen over lezen in dat bijna-vergeten medium dat geen stroom nodig heeft: de krant! U voelt mij al komen, de revolutie komt er aan!

Dus wil ik heel beleefd vragen: laat die kerncentrales nog wat rusten (liefst voor altijd), verhoog de stroomproductie niet, voer geen buitenlandse stroom in, en mensen, koop nog vlug een stofzuiger van 2000 watt,  laat uw apparaten in stand-by staan, zet ze zelfs nog even extra aan, … wie weet ziet ons landje er in 2015 dan weer beter uit. Leve de stroomonderbrekingen! Ik kijk er alvast naar uit!