Eerste gemeenteraad Torhout - Hilde Crevits vermist

Nieuw op de banken
Symbolischer kan het bijna niet. Op 1 september volgde ik dus voor de 1e keer de gemeenteraad in Torhout. Een nieuw begin, al is dat dan ondertussen toch al met heel wat bagage ...

Veel publiek in de moderne en sobere gemeenteraadszaal, dat was het eerste wat me opviel. Ik plaatste me dus op de nog vrije bankjes achter de schepenen en volgde vandaar de gemeenteraad met 22 agendapunten die toch relatief snel afgehandeld werden. Opvallend was dat de schepenen hun toelichtingen meestal toch zeer beknopt hielden. Na iets minder dan twee uur sloot Hilde Crevits het openbaar gedeelte van de gemeenteraad af en begon de geheime zitting, waarbij het publiek de zaal moet verlaten.

Te veel water, te weinig elektriciteit
Bij de belangrijke thema's die discussie ontlokten was er de recente wateroverlast in de Bruggestraat, Keibergstraat en Noordlaan. De CD&V kon niet echt overtuigen dat het probleem snel van de baan zou zijn, mede omdat er gewacht wordt op Vlaanderen (zowel voor subsidies voor rioleringswerken als voor het onderhoud van het gewestelijk domein). Mijn fractie stelde terecht de vraag waar het waterbeleidsplan bleef dat al lang werd aangekondigd. Verder werd op vraag van Open VLD ingegaan op de voorbereidingen die in Torhout getroffen worden voor mogelijke winterse stroomtekorten. De vraag leek al licht gedateerd nu blijkt dat het wellicht al bij al nog mee zal vallen. De CD&V verwees naar het voorbereidend werk dat al vorig jaar was geleverd en hoopte duidelijk dat het beperkt zou blijven tot Sint-Henricus (in vroegere plannen zou alleen deze wijk afgehaakt worden). Volgende week zou er meer duidelijkheid komen op een provinciale vergadering. Wordt dus vervolgd ...

Openbare aanbesteding verzekeringscontracten
Inhoudelijk haalde de SP.A een mooi punt binnen deze gemeenteraad met de prijsvergelijking die we afdwongen voor de verzekeringscontracten van de Stad en het OCMW. CD&V ging er op in en stelde vanavond de gunningsvoorwaarden voor. Bedoeling is dat de contracten in de toekomst op een objectievere manier worden toegekend en er ook heel wat bespaard zal worden doordat de verzekeringsmaatschappijen beter tegen elkaar uitgespeeld worden.

Hilde vermist
Het
was een relatief rustige en beleefde gemeenteraad al waren er ook hier enkele bitsige momenten, dat was nu het geval toen Jurgen Claus de CD&V in het nauw trachtte te drijven over de financiële situatie van de gemeente, en werd er ook wel eens gelachen, zo was Dalila Douifi ongerust over de afwezigheid van Hilde Crevits die voor een telefoontje verdwenen was, waarop de burgemeester de politiecommissaris vroeg om haar eens te zoeken maar ondertussen de geruststellende woorden sprak dat ze er wellicht nog was want dat haar sacoche er nog stond. Even leken we in het betere volkstoneel beland. En inderdaad, na ruim een half uur vermist te zijn geweest, kwam de voorzitster van de gemeenteraad 5 minuten later weer aansluiten.

Water en vuur 
Verder vuurde vooral de N-VA een aantal kritische vragen af op de CD&V, maar die werden toch relatief gemakkelijk gepareerd. Zo vroeg de N-VA, bij monde van Eva Maes waarom de socio-economische vergunning van een handelszaak werd geweigerd. Dit terwijl het ging om een mastodontzaak van meer dan 9000m2 in een dichtbewoonde wijk wat nagenoeg gegarandeerd zou leiden tot zware verkeersproblemen in de aanliggende straten. Zelfs met deze uitleg nam zij geen genoegen en bleef het een jammere zaak vinden dat de meubelzaak er niet zou komen. Ook wat de kritiek op de financiële situatie van de stad betrof kon de N-VA niet overtuigen. Het bleef bij kritiek en toen de burgemeester vroeg of het dan beter was om de belastingen te verhogen, bleef enige reactie over hoe de N-VA het dan wél zou aanpakken (hogere belastingen of waar harder besparen) volledig uit.

Financiële positie
Waar ik me tijdens de uiteenzetting van de schepen zelf vragen bij stelde was dat hij stelde dat de gemeente de eerstkomende drie jaar geen leningen zou aangaan (men gaat dus de financiële reserve van de stad sterk afbouwen) en dat men vanaf 2016 opnieuw zou gaan lenen. Dit terwijl op dit moment door de economische situatie lenen zó goedkoop is dat sommige professoren er voor pleiten net nu meer te lenen en de noodzakelijke infrastructuurwerken te doen omdat het nu aan dergelijk lage tarieven kan. Maar het is duidelijk dat de Stad toch relatief zwaar moet ingrijpen en er dus blijkbaar voor gekozen heeft om eerst op de reserve in te teren.

Dit alles passeerde de revue op een kleine twee uur tijd en dus mag de eerste gemeenteraadszitting die ik bijwoonde gerust een boeiende vergadering genoemd worden. En terwijl ik op de banken zat rolde op mijn gsm ook een vraag binnen van een burger. Eens bij mijn fractie aankaarten wat we daaraan kunnen doen ...