Paardenmarkt Torhout

Afgelopen zaterdag was het een hoogdag in Torhout met de Paardenmarkt. Zowel in de voormiddag (nog relatief rustig) als in de namiddag (op de koppen lopen) brachten we er verschillende uren door. Voor de kinderen was het puur genieten, en wij genoten ook mee.

De Paardenmarkt werd in 1977 voor het eerst opnieuw georganiseerd nadat de eeuwenoude traditie (die zou teruggaan naar het jaar 1085) in de jaren '40 volledig was verdwenen. Het is geen evenement zoals andere dierenevenementen waar je soms heel goed moet zoeken om nog dieren te vinden tussen alle verkoop- en kermiskraampjes.
Er waren hier ook wel schapen, geiten, kleinvee, ... maar het edele dier (al is dat tegenwoordig ook in miniatuurformaat) vormt nog altijd de hoofdmoot van het evenement. Als ouders was het ook eens een verademing om daarbij niet om de haverklap met een kermiskraam geconfronteerd te worden. Ook de shows waren echt de moeite.

Proficiat aan de organisatoren en ook aan de stad Torhout die veel middelen en energie uittrekt om dit mooie evenement in goede omstandigheden te laten doorgaan, dat konden we in het hartje van Torhout goed volgen. Al de dag voordien en 's morgens vroeg waren de arbeiders van de stad in de weer en de opkuisploeg (privébedrijf met kuiswagens en werkmannen) was zaterdagavond nog tot na middernacht op pad zodat Torhout er bij het ochtendkrieken weer helemaal proper bij lag (want hoe Torhout er na één dag uitzag, zet je toch wel aan het denken over hoe de straten eruit zagen in de tijd dat de voorganger van de auto het straatbeeld nog beheerste).

Misschien één tip aan de organisatoren: de doorstroming aan de Bruggestraat verliep wel heel stroef door de plaatsing van een kraampje en de nadars en blijkbaar denken automobilisten met een kaart 'paardenmarkt' dat dat een vrijgeleide is om door de massa te mogen rijden en daarbij zelfs terrasstoelen omver te rijden.

Maar dit evenement is dus zeer zeker een aanrader voor iedereen. Volgend jaar staat dit zeker met stip in onze agenda genoteerd !