Stappen voor de rechten van personen met een beperking

Vandaag  werd in Brussel de ‘walk of shame’ georganiseerd. Het betreft een initiatief van Onafhankelijk Leven vzw om aan te klagen dat er in heel wat Europese landen onmenselijk hard bespaard wordt op het beleid voor mensen met een beperking. Maar liefst 1 op 6 inwoners van Europa kampt met een lichte tot zeer ernstige beperking.  Het gaat dus over een zeer grote groep mensen. Deze actie geniet de volle steun van de SP.A-kandidaten voor Europa en ik stapte vandaag graag mee. Het is een thema dat me bijzonder nauw aan het hart ligt. Voor een doelgroep waarvoor zich verplaatsen niet evident is, trokken we vandaag toch met een mooie groep, mensen met een handicap en sympathisanten, door de Europese wijk.

Geen besparingen ten koste van mensen met een handicap

Een Europa dat aanstuurt op zware besparingen en daarbij enkel oog heeft voor de cijfertjes, stimuleert een beleid waarbij bepaalde doelgroepen hard worden getroffen.

Besparingen, specifiek in de zorgsector en in het beleid voor mensen met een beperking, treffen mensen met een beperking rechtstreeks. Maar ook een algemeen beleid van harde besparingen treft doelgroepen die het moeilijker hebben vaak op meerdere vlakken. Zo zijn mensen met een beperking bij de eerste slachtoffers als het moeilijk gaat op de arbeidsmarkt. Zij verliezen het eerst hun job en jongere werkzoekenden geraken niet op de arbeidsmarkt. Reken daarbij besparingen (snoeien in overheidsjobs, snoeien in de sociale economie,  snoeien in subsidies voor tewerkstelling van doelgroepen, …) en mensen met een beperking zitten direct in de hoek waar de klappen vallen. Dat geldt niet alleen op het vlak van tewerkstelling maar ook op het vlak van onderwijs, mobiliteit, …
 

De SP.A wil dus niet alleen dwingende Europese begrotingsnormen maar ook dwingende Europese sociale normen. Daarbij moet nagegaan worden of de lidstaten ook voldoende inspanningen doen om sociale noden te
ledigen. Het kan dan gaan over het wegwerken armoede, correcte minimumlonen,  menswaardige uitkeringen, … en ook over maatregelen en middelen voor mensen met een beperking.

Europa moet zorgvernieuwing stimuleren

Wat de besparingen betreft is het in Vlaanderen nog relatief goed gesteld. Er is al jaren een uitbreidingsbeleid. Dat is een positieve zaak: de vorige en huidige Vlaamse regering wil extra investeren in mensen met een beperking.

Maar jammer genoeg groeien de noden en de wachtlijsten nog sneller dan dat uitbreidingsbeleid. Dat komt deels omdat ook in Vlaanderen, net zoals in heel veel Europese landen, er nog te veel op de oude manier te veel uitgegaan wordt van een bepaald aanbod, meestal verbonden aan instellingen, en het ‘etiket’ of de diagnose die iemand krijgt van de overheid. Het gaat dus over meer dan alleen besparingen: de organisatoren willen ook een wijziging in hoe de zorg wordt georganiseerd.

De SP.A steunt dit volledig. De zorgorganisatie moet maximaal aansluiten bij de wensen van personen met een beperking. Voor een aantal mensen betekent dat zorg in een traditionele instelling. Maar een heel grote groep wil de zorg zoveel mogelijk zelf sturen, zelf kiezen hoe zijn/haar noden het best worden vervuld. Ook in Vlaanderen kan het op dat vlak nog heel wat beter. Al jarenlang is er een sterke vraag van personen met een beperking  om de zorg zelf meer te kunnen organiseren en te bepalen, maar het beleid volgt maar moeizaam. Het is vaak twee stappen vooruit en één achteruit, soms zelfs weer twee achteruit … Dat mocht ik ook merken tijdens de 7 jaar dat ik als parlementair medewerker het beleid opvolgde voor personen met een beperking.

Niet alleen voor Vlaanderen maar voor alle lidstaten kan Europa op dat vlak een belangrijke rol spelen. Zij kan specifieke evoluties ondersteunen en doet dat ook wat betreft de maatschappelijke integratie van mensen met een beperking. Dat moet zij nog meer doen.

Europa moet werk maken van krachtige anti-discriminatiewetgeving

Europa kan nog meer doen. In de Verenigde Staten en ook in het Verenigd Koninkrijk is er een krachtige anti-discriminatiewetgeving voor de rechten van mensen met een beperking. Daardoor kunnen mensen met een beperking of hun omgeving gemakkelijker hun rechten afdwingen via de rechtbank. Nu is er dankzij Europa op het vlak van tewerkstelling een sterk instrument tegen discriminatie van mensen met een beperking. Dat dient voor de SP.A uitgebreid te worden naar alle levensdomeinen. Zo kunnen mensen met een beperking beter hun rechten laten gelden, zo nodig via de rechtbank.

Europese sociale normen, zorgvernieuwing en anti-discriminatieregels, het zijn onze recepten voor een sociaal Europa waar mensen met een beperking de ondersteuning en de kansen krijgen die ze verdienen.

Nick Mouton, 1e opvolger Europa




De Walk of Shame is het Belgische onderdeel van de internationale campagne ‘Stop Disability Cuts’ van ENIL (European Network on Independent Living).


Een overzicht van de maatregelen die de SP.A wil doorvoeren, niet alleen op Europees vlak, maar ook op Vlaams en federaal vlak, vindt u in het uitgebreid programma via http://www.s-p-a.be/media/uploads/files/programma14.pdf