Struikelstenen om nooit meer te vergeten...

In de gemeenteraad van november deed ik in naam van onze fractie een voorstel rond het initiatief van struikelstenen.

Een struikelsteen is een gedenkteken ter nagedachtenis van een slachtoffer van het nazisme tijdens WOII. Het is een kasseivormige steen van 10x10cm, bedekt met een messing plaatje waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum en eventueel plaats en datum van overlijden van het slachtoffer zijn gegraveerd. De struikelsteen wordt doorgaans in het voetpad geplaatst ter hoogte van waar het slachtoffer woonde, werkte, studeerde of veel tijd doorbracht. De bevoegde schepen beloofde er verder mee aan de slag te gaan. Wordt vervolgd...

 

"Jaarlijks op 11 november organiseert de stad Torhout herdenkingen naar aanleiding van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Daarbij worden ook de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Het is één van de zeldzame momenten dat we stil staan bij het feit dat vrede, vrijheid en democratie ook in ons land niet zomaar een evidentie is. Zeker voor de jeugd wordt dit steeds meer een stukje geschiedenis waar ze nog weinig voeling mee hebben. Bijna 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn er nog weinig overlevenden.

Met dit initiatief willen we letterlijk de mensen hierbij laten stilstaan. Even de waan van de dag doorbreken.

Struikelstenen is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig dat sinds 1995 uitgegroeid is tot een kunstmonument van al circa 100.000 stenen die over meer dan 26 Europese landen en tot zelfs buiten Europa verspreid liggen. 

Een struikelsteen is een kasseivormige steen, bedekte met een messing plaatje waarin de naam, geboortedatum, arrestatie- of deportatiedatum, plaats en datum van overlijden van het slachtoffer zijn gestanst. Deze steen wordt in het voetpad geplaatst voor de (laatste) woon-, verblijf-, werk- of studeerplaats van het slachtoffer. 

De naam struikelsteen is de vertaling van het Duitse woord ‘Stolperstein’ en is een gedenkteken ter nagedachtenis van de slachtoffers van het nationaalsocialisme tijdens WO II: joden, politiek vervolgden, verzetsmensen, roma en sinti, homoseksuelen, zogenaamde ‘asocialen’ of mensen wiens leven de nazi’s niet waardig vonden…

Ook vele gemeenten in België hebben dergelijke struikelstenen. Hier onder een voorbeeld uit Brugge.

Het is de vraag van onze fractie of de stad Torhout dit initiatief genegen is en dit in aanloop naar 2025, 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog wil vormgeven."