Kunstacademie voor alle talenten - Tussenkomst Gemeenteraad Torhout

Tussenkomst na uiteenzetting rond het beleidsplan door directeur Leen Langenbick en schepen Joost Cuvelier.

Gemeenteraad 20 december 2021

"Bedankt Leen en Joost voor jullie uiteenzetting en Leen vooral ook voor uw engagement om onze kunstacademie _ in lijn met uw terecht vermelde voorganger _ ambitieus op alle vlakken te doen groeien, niet alleen in aantal leerlingen maar ook kwalitatief, en dit ten dienste van de inwoners van onze stad en ook de omliggende gemeenten.

U hoort het, we dragen met onze fractie het kunstonderwijs een warm hart toe en vinden dit een enorme meerwaarde, een rijkdom om te koesteren. Ik ben in een kleine gemeente in het Meetjesland schepen van cultuur geweest en wat wij daar konden aanbieden en waarvan wij dienden te vertrekken reikte nog niet aan de hielen van Torhout. Er zijn maar weinig gemeenten die dergelijke weelde kunnen aanbieden aan hun bewoners, aan hun jongeren.

Het uitgebreide aanbod, de inbedding in de basisscholen, zelfs maatregelen zoals het sociaal tarief, garanderen op zich echter niet dat iedereen ook in gelijke mate deelneemt aan dit aanbod. Graag zouden we dit dus met onze fractie willen meegeven als extra aandachtspunt doorheen de vele acties.

Mogelijk is dit overbodig en heeft de kunstacademie hier al concrete stappen rond gezet in het verleden _ die erin resulteren dat ook kansengroepen effectief gebruik maken van dit aanbod. Ik denk dan aan gezinnen die het financieel moeilijk hebben, laaggeschoolden, volwassenen en kinderen met een beperking, gezinnen met een migratieachtergrond, enzovoort.

Als dat vandaag al goed zit, dan kan ik dat alleen maar toejuichen en kan dit wellicht als voorbeeld dienen voor andere academies. Ik vrees echter _ net zoals de democratisering van het hoger onderwijs _ dat dit een voortdurend aandachtspunt en streven is. Ik ben dan ook benieuwd welke mogelijke pistes jullie zien of hoe jullie deze zoektocht naar goede acties vorm willen geven, met welke partners, enzovoort. Dank bij voorbaat."

Het uitgebreide antwoord van directeur Leen Langenbick met de cijfers, acties die reeds worden ondernomen en de partners waarmee samengewerkt wordt, vindt u binnenkort hier: https://www.torhout.be/agendaplusnotulen/detail/331/gemeenteraad-20-december-2021

We blijven dit als fractie verder mee opvolgen en onze constructieve insteek doen. Heeft u hierover of over andere punten vragen, suggesties of bemerkingen? Aarzel niet om ons te contacteren!