Vooruit vraag verdere stappen naar een plasticvrij lokaal bestuur

In het kader van 'mei plasticvrij' mocht ik op de gemeenteraad van 31 mei graag onderstaande vraag stellen namens de Vooruit-fractie aan schepen van milieu Elsie Desmet.

"We zijn op het einde van de actiemaand ‘Mei plasticvrij’. Waarbij men tracht te sensibiliseren over de negatieve impact van plastic op mens en milieu.

Er is op dit vlak een positieve evolutie en het mag toch even aangestipt worden dat Europa daar een belangrijke rol in speelde. Zo werd er 2 jaar geleden een Europees verbod op wegwerpplastic goedgekeurd. Dit treedt op 3 juli 2021 in werking.

Als lokaal bestuur moeten we uiteraard het goede voorbeeld geven. Zo kunnen we ook onze bijdrage leveren om als lokaal bestuur ons eigen afval te verminderen, dit in lijn met de actie die sinds eind april loopt om huisgezinnen ertoe aan te zetten om 30% minder afval te produceren.

Een eerste stap is inventariseren.

Hebben wij zicht door welke diensten en bij welke activiteiten er nog plastic wordt gebruikt vandaag de dag (of voor de coronatijden)? Ik denk dan aan aankopen voor de eigen werking en het personeel, maar ook aan de jeugdwerking (zoals ballonnen,…); de speelpleinwerking; het woonzorgcentrum (verpakkingen van voedingswaren; plastic schorten; wegwerphandschoenen,…), enzovoort.

Een tweede stap is dan mogelijke alternatieven bekijken, dit in lijn met de ideale aanpak: refuse, reduce, reuse en dan pas in laatste orde recycle.

Het stadsbestuur heeft ongetwijfeld al vele stappen gezet. Daar ben ik van overtuigd. Maar de last mile is wellicht de moeilijkste en ook daar kunnen wij het goede voorbeeld geven en zelfs goede praktijken delen met burgers en handelaars. Ik ben benieuwd naar uw antwoord."

Het antwoord van de schepen volgt vanavond...