Reactie op N-VA-tussenkomst rond noodhulp

In de gemeenteraad van november 2020 kwam de N-VA-fractie een eerste keer tussen omtrent de noodhulp die de gemeente jaarlijks toekent aan diverse initiatieven wereldwijd wegens oorlogen,
natuurrampen, enzovoort. Daarbij werden de organisaties aan wie de steun werd toegekend door de mangel gehaald als zouden er te veel middelen 'blijven plakken', dat er ook veel noden zijn in ons land, ... U kent het wel. 

In de gemeenteraad van 14 december 2020 stonden opnieuw enkele bedragen voor noodhulp op de agenda en opnieuw kwam de N-VA in dezelfde trend tussen. Hier onder mijn tussenkomst namens de sp.a-fractie

Met de sp.a-fractie stellen wij ons ernstige vragen bij de tussenkomsten rond noodhulp op deze gemeenteraad en de vorige.

In eerste instantie zouden wij graag wij vernemen op welke bronnen deze uitspraken gebaseerd zijn. Over welke verslagen hebt u het? U spreekt over personeel en werkingskosten. Ook het OCMW van Torhout heeft personeel en werkingskosten nodig om haar werk te doen ten behoeve van inwoners die het moeilijk hebben. Daarvoor dient dat personeel en die werkingskosten net. Let mij eens uit: hoe gaat u een verschil uitmaken zonder personeel en werkingskosten?

Graag zouden wij ook vernemen of dit de tussenkomst van één raadslid betreft of dit gedragen wordt door de ganse N-VA-fractie.

Wij vragen ons af welke agenda het dient om organisaties als Dokters van de Wereld en het Rode Kruis die beiden ook in ons land belangrijk werk verrichten zo skeptisch te benaderen. Blijkbaar kunnen zij veroordeeld worden zonder proces.

Het betreft organisaties die erkend zijn en ook fiscale attesten mogen uitreiken bij giften, wat betekent dat zij ook gecontroleerd worden op een correcte boekhouding, het voldoen aan allerlei verplichtingen alsook controle of het aandeel -dat direct ten goede komt van de missie van de organisatie- het vereiste percentage bereikt. Uit ervaring binnen mijn vorige job kan ik u verzekeren dat deze controle zeer grondig gebeurt.

We stellen ons dus ernstige vragen bij deze tussenkomst.

In het Vlaams regeerakkoord klinkt het als volgt.

“Vlaanderen draagt bij aan de realisatie van de Duurzame Ontwikkelings Agenda 2030 in ontwikkelingslanden en de verankering van de internationale ontwikkelingsagenda in Vlaanderen, zoals vastgelegd in het kaderdecreet ontwikkelingssamenwerking. Daarom leveren we verder inspanningen om de norm voor 0,7% van het Bruto Nationaal Inkomen op Belgisch niveau te behalen. We steunen de visie om dit doel tegen 2030 te bereiken. (…) We bekijken eveneens of een deel van de middelen geheroriënteerd kan worden naar meer Vlaamse noodhulp. (…) Wij blijven de inzet van de vierde pijler en van de ngo’s waarderen.”

Ik hoor hier iets helemaal anders.

Het gaat inderdaad over een beperkte tussenkomst. Al is dat ook relatief. Als elke gemeente in België eenzelfde steun zou toekennen zouden wij per initiatief in totaal 350.000 euro bijdragen. Ik denk dus dat wij wel degelijk een verschil kunnen uitmaken.

Er is ook nog veel werk aan de winkel in ons land, zoals u aangaf, zelfs in onze gemeente. Daar werken wij met de sp.a samen met de meerderheidspartijen aan mee, zowel op federaal niveau alsook in Torhout.

Maar om dan onze blik af te wenden van mensen elders die het enorm zwaar hebben, in hulpkampen leven, vaak in mensonwaardige omstandigheden -slaap bij dit weer maar eens één nacht buiten- dat vinden wij onmenselijk. Daarmee los je ook geen problemen op. Daarmee los je ook het migratieprobleem niet op. Dat zullen we alleen maar oplossen als mensen er niet hun leven voor over hebben om desnoods op een gammel bootje de Middellandse Zee over te steken om hun uitzichtloos leven te ontvluchten. Laat ons daartoe bijdragen.